(VIDEO) OBAVEŠTAJCI IH POPISALI: Srpske pse rata čeka robija kad se vrate kući!
Foto: Youtube

Budno ih prate

(VIDEO) OBAVEŠTAJCI IH POPISALI: Srpske pse rata čeka robija kad se vrate kući!

Crna Hronika -
Na strani proruskih snaga sadaa trenutno ratuje oko 50 državljana Srbije, dok se na strani Islamske države bori 20 državljana Srbije koji su otišli u borbu zbog ideoloških razloga

BEOGRAD - Srpske obaveštajne službe popisale su oko 70 naših ljudi koji ratuju u Ukrajini i Siriji. Njima će po povratku u Srbiju biti suđeno po novom zakonu i čeka ih zatvor.

- Na strani proruskih snaga ratuje oko 50 državljana Srbije. Postoje sumnje da je nekoliko plaćenika odavde angažovano i na strani ukrajinske vojske. Za islamsku državu bori se trenutno oko 20 državljana Srbije. U oba slučaja državljani Srbije su otišli iz ideoloških razloga. S Kosova i Metohije u Siriju je otišlo oko 100 ljudi, kaže izvor iz bezbednosnih struktura.

Na Jutjubu je objavljen snimak Srba koji ratuju na strani proruskih snaga na razorenom aerodromu u Donjecku. " Sloboda za sve pravoslavne zemlje", poručuju na tom snimku Srbi.

Od ratnika u Ukrajini srpskoj javnosti, ali i ruskoj poznat je snajperista Dejan Berić (40) iz Putinaca kod Rume. On je zbog ubijanja snajperista i rušenja ukrajinskih dronova odlikovan. Bio je zarobljen u julu 2014. na putu između Luganska i ruske granice. Njegova sloboda je otkupljena i on je nastavio da se bori.

Javnosti je poznat i Radomir Počuča (44) bivši TV voditelj i bivši portparol PTJ koji je nedavno u bormabama za aerodrom Donjeck doživeo prvo vatreno krštenje.

- Sada se džihadisti regrutuju preko interneta. U Siriju dolaze preko Turske. Dobijaju dnevnice, ali imaju pravo i na raspodelu ratnog plena, kaže izvot iz bezbednosnih struktura.

Ponovo protiv Hrvata

Srpski dobrovoljci na strani proruskih snaga u Ukrajini ratuju protiv Hrvata i Albanaca iz redova ukrajinske vojske.

- Neki od srpskih dobrovoljaca tamo su otišli na poziv Rusa koji su bili dobrovoljci u ratovima na teritoriji SFRJ na srpskoj strani. Registrovano je nekoliko njihovih sukoba s nekadašnjim neprijateljima Hrvatima i Albancima, kaže izvor bezbednosnih struktura.

Zakon: 10 godina

Svako ko dalje učestvuje u ratu ili oružanom sukobu van Srbije biće kažnjen sa šest meseci do pet godina zatvora ako je učestvovao kao pojedinac. Ako učestvuje u grupi predviđena je kazna od jedne do osam godina zatvora, dok je za organizatore propisana kazna od dve do 10 godina, piše u novom zakonu koji sankcioniše ratovanje na stranoj teritoriji.

( Blic)

http://www.youtube.com/watch?v=OG0Y1lHpkJs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track