Prikaži najnovije vesti
nasilje, foto Shutterstock
Strašno

PORAST NASILJA U LESKOVCU: Spas u sigurnoj kući potražile 64 žrtve

Crna Hronika 20

Zastrašujuć je podatak da je u sigurnoj kući od početka 2016. boravilo više žena i dece nego prethodne godine

Od početka godine u sigurnoj kući u Leskovcu spas od porodičnog nasilja zatražile su 64 žrtve, što je čak tri puta više nego u prethodnoj godini.

Ipak, radnici leskovačkog Centra za socijalni rad objašnjavaju da to ne znači da se broj nasilnika povećao, već da kod žrtava nasilja polako raste poverenje u institucije sistema.
- Zastrašujuć je podatak da je u sigurnoj kući od početka 2016. boravilo više žena i dece nego prethodne godine. Žrtve nasilja u sigurnoj kući mogu da borave do 30 dana, a po proceni stručnih radnika, ukoliko postoji potreba za tim, može i do tri meseca - rekla je Marija Stanković, pedagog u Centru za portal Jugmedia.rs.

Nakon tog boravka često se dešava da žene žrtve nasilja budu prepuštene same sebi.
- Pomagali smo im kad god smo to mogli. Davali smo ženama jednokratnu novčanu pomoć kako bi se snašle, pronašle stan, odselile se od supružnika koji ih je maltretirao i nastavile dalje sa svojim životom. Ipak, često se dešava da se žene vrate nasilniku, jer nemaju gde, i ponovo preživljavaju pakao - zaključuje psiholog Aleksandra Milošević.

Ova socijalna ustanova pokrenula je i postupak licenciranja usluge prihvatilišta za žene i decu žrtve porodičnog nasilja i do kraja godine očekuju potvrdu od resornog ministarstva. Sasvim je moguće da će leskovačka sigurna kuća biti prva licencirana ustanova takvog tipa u Srbiji.J. P.

Pratite KURIR na VIBERU: http://chats.viber.com/kurir