PRANJE PARA: Šarići od Miše Banane uzeli 1,8 miliona evra
Foto: Dado Đilas

Sud objedinio istrage protiv braće iz Pljevalja

PRANJE PARA: Šarići od Miše Banane uzeli 1,8 miliona evra

Crna Hronika -

Dve istrage privedene su kraju i uskoro se očekuje odluka o podizanju optužnice zbog sumnje da su milione evra ubacili u legalne tokove na osnovu fiktivnog ugovora

BEOGRAD - Braća Darko i Duško Šarić mogli bi zajedno da sednu na optuženičku klupu, pošto je Specijalni sud u Beogradu priveo kraju i spojio dve istrage koje su se odvojeno vodile protiv Pljevljaka zbog pranja novca. Sumnjive transakcije bile su predmet istrage i sud ih sumnjiči da su tokom 2008. i 2009. godine u legalne tokove ubacili oko 1,8 miliona evra od prodaje kokaina, i to na osnovu fiktivnog ugovora o pozajmici sklopljenim s Rodoljubom Radulovićem, poznatijim kao Miša Banana.Ugovor- Istragom su, osim Darka i Duška Šarića, obuhvaćeni i Radovan Štrbac, njegova supruga Dubravka, Jovica Lončar, Blažo Dedić, kao i dvojica begunaca Goran Soković i Rodoljub Radulović, zvani Miša Banana. Istraga je pokrenuta još po starom zakonu, pa je iz tog razloga nju vodio istražni sudija, a ne tužilaštvo - pojasnio je izvor Kurira iz suda.On navodi i da će uskoro predmet biti prosleđen Specijalnom tužilaštvu, koje treba da razmotri sve dokaze i proceni da li ima elemenata za dalje vođenje postupka.- Prikupljeni su svi raspoloživi dokazi i kako su obe istrage istovremeno privedene kraju, a odnose se na iste osumnjičene, sud je odlučio da ih pre odluke Specijalnog tužilaštva o tome da li će da podigne optužnicu ili obustavi postupak spoji u jedan postupak - objašnjava naš sagovornik.Darko Šarić, protiv kog se u ovom sudu već vode sudski postupci za pranje novca i šverc kokaina, sumnjiči se da je podstrekao Radulovića da novac od šverca kokaina ubaci u legalne tokove tako što ga je uplatio na račun svoje firme u Švajcarskoj, a potom prebacio na račun otvoren u Hipo banci. Tužilaštvo ih sumnjiči da su sklopili fiktivni ugovor o pozajmici kako bi prikrili pranje novca.Legalni tokovi- U ugovoru, koji je prema sumnjama tužilaštva bio fiktivan, Darko Šarić vraćanje duga garantuje vilom na Tatarskom brdu. Na ovaj način oni su, navodno, ubacili u legalne tokove 1,8 miliona evra od droge koja je transportovana iz Južne Amerike u zapadnu Evropu - objašnjava sagovornik iz istrage.Kako navodi, sumnja se da je ugovor o pozajmici od skoro dva miliona evra sačinjen naknadno, 26. avgusta 2009, kako bi se prikrilo izvršenje krivičnog dela. Ugovor je sačinio Radovan Štrbac, koji je u to vreme bio Šarićev advokat i koji je zbog toga i obuhvaćen postupkom.- Sumnja se da je Radulović taj novac Pljevljaku isplatio u kešu, i to sa rokom vraćanja od dva meseca - navodi izvor iz suda.

Postupak u tokuSUĐENJE ZA KOKAINApelacioni sud nedavno je ukinuo presudu kojom je Darko Šarić bio osuđen za šverc kokaina. Postupak je vraćen na novo suđenje, koje, kako saznajemo, još uvek nije zakazano.- Početak suđenja bi mogao da bude zakazan za kraj septembra, kad se nastavlja i postupak za pranje 22 miliona evra, koji je uveliko u toku - kaže izvor iz Specijalnog suda.Dušku Šariću, podsetimo, u Italiji se sudilo za šverc kokaina, ali je on u toj državi oslobođen svih optužbi, dok mu se u Crnoj Gori sudi za pranje para.

IznenađeniBRAĆA TVRDE DA NISU PRALI PAREDarko i Duško Šarić saslušani su pred istražnim sudijom zbog krivičnih dela pranja novca, koja im se stavljaju na teret. Prema nezvaničnim informacijama, Darko Šarić izjavio je da Radulovića poznaje kao uspešnog poslovnog čoveka, ali da „nikad nije poslovao s njim“. Tada je rekao i da je „iznenađen postupcima koji su pokrenuti“, ali i da mu sve „pakuje jedan načelnik policije“. Navode da je prao novac u martu ove godine osporio je i njegov mlađi brat Duško.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track