LEGIJA OTKRIO SVE O UBISTVU ĆURUVIJE Rade Marković mi je rekao da su ovi Radonjini ubili!
Foto: PROFIMEDIA

Prete mu zbog suđenja

LEGIJA OTKRIO SVE O UBISTVU ĆURUVIJE Rade Marković mi je rekao da su ovi Radonjini ubili!

Crna Hronika -

BEOGRAD - Milorad Ulemek Legija, ključni svedok u postupku protiv optuženih za ubistvo novinara Slavka Ćuruvije izašao je pred govornicu Specijalnog suda u pratnji četiri zatvorska stražara, u sivom zatvorskom odelu.

- Dobar dan - rekao je Legija i zakleo se svojom čašću da će danas tokom svedočenja govoriti samo istinu i da ništa neće prećutati.

Nemam ništa posebno da kažem, nemam saznanja niti dokaze protiv okrivljenih. Imam samo posredna saznanja iz razgovora sa pretpostavljenim Radomirom Markovićem.

U kratkoj izjavi, koja je trajala svega nekoliko minuta, Legija je rekao da mu je prilikom jednog sastanka Marković dao zadatak hapšenja jednog lica.

- Pitao sam ga ko će biti navigator, rekao je "ovi Radonjini koji su ubili Ćuruviju. Kada sam izašao, ispred kancelarije sam video Ratka Romića i Miroslava Kuraka. To je sve što ja znam - kratko je posvedočio Legija posle čega se prešlo na postavljanje pitanja.

Ulemeka trenutno ispituje zamenik tužioca.

Legija koji je na većinu pitanja davao odgovor "da se ne seća" i da ne želi da odgovora, rekao je da se njegovoj porodici preti.

Da li ste uplašeni?, pitao ga je tužilac.

- Ne, rekao je Legija i otkrio da prima pretnje likvidacijom.

- Ne želim da kažem ko, rešiću ja to. Meni i porodici prete već 15 godina, rekao je Legija.

PRED SVEDOČENJE LEGIJE: Rade Marković tražio da Ljilja Smajlović napusti suđenje

Radomir Marković zatražio je pred početak saslušanja Milorada Ulemeka Legije da prostor za publiku napusti Ljiljana Smajlović, jer je najavio da će je predložiti kao svedoka na suđenju.

Sudija Snežana Jovanović odlučila je da Ljiljana Smajlović napusti publiku, pa ona danas neće moći da prati saslušanje ključnog svedoka u postupku.

U sudnici je ostao Veran Matić.

(KURIR TV) HELIKOPTERI NADLEĆU KOLONU, BLOKIRANA USTANIČKA: Legija na suđenju za ubistvo Ćuruvije

Na suđenju nekadašnjim pripadnicima Državne bezbednosti (DB) optuženim za ubistvo novinara Slavka Ćuruvije 1999. godine danas oko 13 časova stigao je ključni svedok Milorad Ulemek Legija, nekadašnji komadant Jedinice za specijalne operacije koja je delovala pod komandom DB. On je prebačen iz Zabele uz izuzetno jake mere bezbednosti stigao u zgradu Specijalnog suda u Ustaničku.

Sve vreme od Požarevca su ga pratili helikopteri, a saobraćaj je bio obustavljen dok je prolazila kolona u kojoj se nalazio Legija.

Ovo će biti njegovo prvo svedočenje u slučaju ubistva Ćuruvije, a smatra se ključnim svedokom u ovom procesu jer je u januaru 2014. godine nakon njegovog iskaza Tužilaštvu za organzivani kriminal, pokrenuta zvanična istraga protiv optuženih.

Ulemek je u januaru 2014. godine dao iskaz Tužilaštvu za organzovani kriminal, posle čega je pokrenuta zvanična istraga protiv optuženih za ubistvo Ćuruvije. Bivša komadant JSO inače služi jedinstvenu kaznu od 40 godina zatvora u požarevačkoj Zabeli zbog ubistva premijera Zorana Đinđića, Ivana Stambolića, zločina na Ibarskoj magistrali i nedela “zemunskog klana”.

Za ubistvo Ćuruvije optuženi su nekadašnji šef DB-a Radomir Marković, šef beogradskog centra DB-a Milan Radonjić, pripadnik tog centra Ratko Romić i Milan Kurak, koji se tereti da je neposredni izvršilac ubistva.

(J.S.)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track