PRESUDA GLAVOSEČI: Bakiću 15 godina, Rašić oslobođen!

Pravosnažna presuda Apelacionog suda

PRESUDA GLAVOSEČI: Bakiću 15 godina, Rašić oslobođen!

Crna Hronika -
Velibor Bakić kriv za ubistvo Smaila Tarića 2008. godine, nema dokaza protiv Milana Rašića, koji je bio optužen kao saučesnik

BEOGRAD - Apelacioni sud u Beogradu pravosnažno je osudio na 15 godina zatvora Velibora Bakića zbog ubistva Smaila Tarića iz Malog Zvornika 2008. godine, dok je Milana Rašića (31) oslobodio optužbi zbog nedostatka dokaza.Bakić i Rašić su pušteni iz pritvora u martu ove godine, a u pritvoru su proveli šest i po godina.Stravičan zločinOdrubljena glava Smaila Tarića pronađena je u crnoj plastičnoj kesi 22. avgusta 2008. u Bulevaru kralja Aleksandra, posle anonimne dojave upućene medijima, dok je policija sutradan u donjem delu Karađorđevog parka u Beogradu pronašla i spaljeno Tarićevo telo u žbunju.Presudom Apelacionog suda Bakić je osuđen na maksimalnu kaznu za ubistvo, dok je drugom prvostepenom presudom bio osuđen na 20 godina zatvora za teško ubistvo, a Rašiću je kazna preinačena sa 18 godina zatvora na oslobađajuću presudu.- Jedan od razloga zbog kojih je otvorio pretres je to što je Viši sud povredio načelo zabrane preinačenja na štetu okrivljenog - osuđujući Bakića za oblik teškog ubistva, iako žalbom tužioca to nije traženo. Pošto je izostala žalba tužioca u odnosu na pravnu kvalifikaciju dela, ni prvostepeni sud u ponovljenom postupku, a ni Apelacioni sud na pretresu više nisu mogli da razmatraju teško ubistvo kao pravnu kvalifikaciju dela. Zbog toga je Bakić sada pravosnažno osuđen za obično ubistvo - navodi se u obrazloženju presude.Nekoliko presudaPrvom prvostepenom presudom on je bio osuđen za teško ubistvo na 35 godina zatvora, a Rašić na 30, ali je ta presuda ukinuta zbog niza nedostataka i suđenje je ponovljeno.- Na osnovu raspoloživih dokaza jedino se može zaključiti da su pre odsecanja glave Tariću nanete dve rane jedna za drugom, koje su i dovele do gubitka svesti. Samo odsecanje glave, prema nalazu i mišljenju veštaka, izvršeno je u momentu kada je Tarić ostao bez svesti - navodi se u presudi. Apelacioni sud je utvrdio da je Bakićev motiv za ubistvo bilo njegovo uverenje da ga je Tarić ranije prijavio policiji.

Drugi optuženi oslobođenPRISLUŠKIVAN BEZ ODLUKE SUDAApelacioni sud presudio je da ne postoji dovoljno dokaza da je Milan Rašić saizvršilac.- Uverenje prvostepenog suda da je Rašić kupac mačeta zasnovano je isključivo na podacima o telefonskoj komunikaciji, koji su dostavljeni od policije, bez prethodne odluke suda, a takav način pribavljanja dokaza je od Ustavnog suda proglašen kao neustavan - navedeno je u presudi.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja