PRIČA POVRATNIKA IZ SIRIJE: Sukob u familiji naterao me je da se vratim sa puta za šerijat
Foto: Profimedia

Stao na granici

PRIČA POVRATNIKA IZ SIRIJE: Sukob u familiji naterao me je da se vratim sa puta za šerijat

Crna Hronika -
GINJILANE - Leutrim Dalipi (25) po profesiji moler, septembra 2014. ostavivši za sobom dvoje dece i bez konsultacija sa porodicom otišao je u rat u Siriji, ispričao je zbog čega se vratio sa puta za šerijat

"Obojica smo odučili i krenuli na put za džihad. Preko interneta smo videli šta se dešava, ali i na osnovu pojedinaca i nekih razgovora o tome koja se grupa pridržava šerijata...krenuli smo na taj put", kaže Leutrim i dodao:

"Imali smo informaciju da se tamo živi pod šerijatom, ali smo znali da ima i drugih grupa. Nakon što smo odlučili i zahvaljujući pomoći pojedinih drugova, krenuli smo. Kupili smo kartu i krenuli smo za Istanbul, a odatle za Gaziantep", ispričao je Dalipi.

Kada su bili na granici Turske i Sirije, kako kaže, njegova porodica se sukobila sa porodicom njegovog druga koji je bio sa njim. Bilo je nesporazuma oko toga ko je koga naterao da krene na taj put.

"Bilo je pritiska od naših porodica jer su bile u problemima. To nas je nateralo da se vratimo, kako ne bi došlo do prolivanja krvi", kazao je Dalipi, dodajući pritom da je njegov plan bio da povuče celu porodicu u Siriju.

Polazeći od svoje privrženosti islamskoj religiji, učešće u ratu u Siriji smatra pravednim.

"Pročitao sam Kuran, i još mnogo drugih verskih knjiga, i sam sam vršio upoređivanja. Shvatio sam da se tamo vodi jedan pravedan rat, i zato smo krenuli tamo. Nismo imali tačne informacije o tome šta se tamo dešava", kaže Dalipi.

Od 2012., oko 300 Albanaca sa Kosova priključilo se organizacijama koje su međunarodno priznate kao terorističke, u Siriji i Iraku.

(Info-ks.net)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track