PRIZNAJEM, ŠPIJUNIRAO SAM ZA HRVATE: Čedo Čolović spreman da sklopi nagodbu sa srpskim vlastima!

Ekskluzivno saznajemo

PRIZNAJEM, ŠPIJUNIRAO SAM ZA HRVATE: Čedo Čolović spreman da sklopi nagodbu sa srpskim vlastima!

Crna Hronika -

Progovorio Penzionisani oficir koji je osumnjičen za špijunažu najpre negirao krivicu, ali je tužiocu odlučio da ispriča sve što zna o velikoj aferi koja potresa dve države, i to u zamenu za blažu kaznu

BEOGRAD - Čedo Čolović (57) iz Ugrinovaca, koji je uhapšen u petak zbog sumnje da je u Srbiji špijunirao za hrvatsku obaveštajnu službu, kako Kurir ekskluzivno saznaje, spreman je da prizna krivicu i otkrije koje je informacije prikupljao za hrvatsku obaveštajnu službu i kome ih je odavao!Izvor Kurira blizak istrazi otkriva da je penzionisani oficir Vojske RSK juče nekoliko sati odgovarao na pitanja zamenika višeg tužioca u Beogradu i da je izrazio spremnost na saradnju. Nakon saslušanja ponovo su ga preuzeli operativci Bezbednosno-informativne agencije, koja ga je i uhapsila. Agenti BIA su ga sa saslušanja odvezli na nepoznatu lokaciju.Raspitivao se za vojsku- Čolović je juče na saslušanju tvrdio da nikad nikoga nije špijunirao i da je Srbija njegova jedina država. Ipak, tokom odgovaranja na pitanja koja su se ticala toga da li se raspitivao o kasarnama i vojnim aktivnostima u blizini granice sa Hrvatskom, on je ipak priznao da je određene informacije prikupljao „iz radoznalosti“ i da ih je možda nesmotreno prosleđivao u razgovorima s ljudima koje je poznavao. Tvrdio je da nije bio svestan da će one biti zloupotrebljene i da je zapravo reč o špijunskoj aferi - otkriva izvor upućen u istragu.

Gotovo saslušanje... Čolovića odvode na nepoznatu lokaciju
Gotovo saslušanje... Čolovića odvode na nepoznatu lokaciju

On navodi da je uhapšeni nekoliko puta ponovio da nije nikakav agent, već čovek u invalidskoj penziji. Insistirao je na tome da je tokom rata 1993. bio ranjen i da njegovo zdravstveno stanje od tada nije bilo dobro.- Suočen sa dokazima koji su prikupljeni tokom njegove „obrade“ i akcije tajnog praćenja, ali i s visokom zatvorskom kaznom koja mu preti, Čolović je ipak popustio i najverovatnije je spreman da pristane na saradnju s istražnim organima - otkriva izvor upućen u istragu i dodaje da bi ovaj špijun mogao mnogo da pomogne u razotkrivanju čitave mreže onih koji vojne i druge važne strateške informacije odaju hrvatskoj službi.Jako obezbeđenjeInače, Čolović je juče u beogradsku Palatu pravde doveden pre osam sati ujutru, i to uz jake mere obezbeđenja, uprkos tome što je Palata pravde, iz koje su praktično iseljeni svi sudovi i tužilaštva, bila potpuno prazna. Više tužilaštvo juče je saopštilo da je posle saslušanja doneta naredba o sprovođenju istrage protiv osumnjičenog za špijunažu i da je predloženo da mu bude određen pritvor do 30 dana.- Predloženo je da mu se odredi pritvor zbog opasnosti od bekstva da ne bi uticao na svedoke, da ne ponovi krivično delo, kao i zbog uznemiravanja javnosti - saopštilo je juče tužilaštvo.

Reakcije / Hrvati negiraju umešanost u špijunažuKOVAČ: SRBIJA POKAZUJE MIŠIĆEŠef hrvatske diplomatije Miro Kovač izjavio je da Hrvatska, uprkos pokušajima da uspostavi vezu sa srpskom stranom, nije dobila nikakvu informaciju o hapšenju osumnjičenog za špijuniranje, dodavši da se trudio da dokuči o čemu je reč, ali da mu nije jasno.- Koliko god pokušavao da uključi svoje „mislilo“, svoj mozak, ne mogu da shvatim. Ovo je amaterizam. Sve to zajedno su nekakve neuspele pokazne vežbe, koje ne vode nikuda - rekao je Kovač za N1.Govoreći o odnosima Srbije i Hrvatske, ocenjuje da su oni korektni, a da je ovo „pokazivanje mišića“, dodajući da je Hrvatska s drugim susedima smirila tenzije, da je ovo što se događa sa Srbijom iracionalno.- Umesto loših sapunica i filmova, u ne znam čijoj režiji, treba se uhvatiti posla i početi s radom - naveo je Kovač.On je rekao da od petka hrvatske vlasti nisu dobile nikakvu informaciju o hapšenju osumnjičenog za špijuniranje.GUGIĆ: SAZNALI BISMO PREKO NATOAnte Gugić, bivši šef hrvatske tajne službe, misli da je reč o „prljavoj igri“. On smatra da treba pričekati i videti što će Čolović da izjavi pred tužiocem.- U celom slučaju je mnogo nelogičnosti. Hrvatska je članica NATO, te sigurno i preko partnerskih službi ima mogućnost da sazna ako joj preti kakva ugroženost od Srbije, a ne da za to angažuje nekog poput Čolovića. Jedino ako nije posredi njegov materijalni interes ili ga neko vodi kao saradnika da bi opravdao neke svoje troškove, što je, nažalost, često praksa - smatra Gugić.

Saslušanje ČolovićaPRIČAO O RATU U HRVATSKOJČedo Čolović, kako Kurir saznaje, juče je tokom saslušanja detaljno govorio o godinama koje je proveo u Hrvatskoj, sve do 1990.- Skoro četiri sata Čolović je iznosio svoju odbranu bez prestanka. Bio je prilično miran za čoveka koji je uhapšen za tako teško krivično delo. Detaljno je govorio o tome kako je do izbijanja rata živeo u mestu Tepljuh kod Drniša. Naveo je da je tada postao dobrovoljac u vojsci Republike Srpske Krajine i da se borio na srpskoj strani. Pričao je o ranjavanju, lečenju, selidbi u Srbiju - kaže izvor Kurira iz istrage. On navodi da se Čolović osvrnuo i na pozive koje je krajem devedesetih dobijao za saslušanja pred hrvatskim vlastima, ali je nekoliko puta napomenuo da od njega niko nije tražio da postane tajni agent.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja