PRONAĐENO 5 PAKETIĆA HEROINA: Školski policajac Trgovačke škole u Beogradu uhapsio maloletnog dilera
Foto: MUP Srbije/Ilustracija

Drogu prodavao vršnjacima ispred škole

PRONAĐENO 5 PAKETIĆA HEROINA: Školski policajac Trgovačke škole u Beogradu uhapsio maloletnog dilera

Crna Hronika -

BEOGRAD - Školski policajac Trgovačke škole u Beogradu na dužnosti u reonu škole, sprečio je maloletnika u prodaji heroina.

Policajac je ovom prilikom priveo maloletnika kod kog je pronađeno pet paketa heroina i izvesnasuma novca.

Pored sve učestalijeg vršnjačkog nasilja u srpskim školama, veliki problem je i narkomanija koja se kao infekcija najbrze širi. Projekat "školski policajac" koji se do sada pokazao kao uspešan. Međutim, trenutno postoji problem gde jedan policajac zadužuje nadzor nad, u proseku, tri škole. Kao moguće rešenje, nadležne institucije, umesto angažovanja potrebnog broja policijskih pripadnika najavljuju uvođenje video nadzora u škole. Jasno da to u budućnosti implicira dodatno smanjenje broja školskih policajaca, naglašava u svom saopštenju Nezavisni policijski sindikat Srbije.

- NPSS podrzava uvođenje video nadzora, ali još jednom skreće pažnju da je neophodno i fizičko prisustvo policije u našima školama. Jedan od najskorijih primera je vršnjačko nasilje u Srednjoj školi za negu lepote na Voždovcu. Školski policajac radi samo u jednoj smeni, a pored ove, obezbeđuje još dve škole. Napadači su iskoristili trenutak kada je policajac bio u obilasku druge škole da napadnu učenika. Na žalost, pomenuta škola, baš zbog ove situacije prinuđena je da angažuje privatno obezbeđenje. Drugi primer se nedavno dogodio u Leskovcu, kada je već dva puta prijavljeno prisustvo potencijalnih kidnapera blizini škole, kaže se u saopštenju NPSS.Oni dodaju:

“Podsećamo da se, prema statistici, u školama gde postoje školski policajci beleži smanjenje krivičnih dela. Moramo uzeti u obzir da poslednjih 10 godina nije došlo do povećanja broja školskih policajaca, a da na drugoj strani imamo pripadnike policije koji čekaju svoju šansu za posao. Ovom prilikom, Sindikat apeluje na nadležne da reaguju u interesu svih, jer jedan policajac ne može fizički uspeti da obezbeđuje više od jedne škole, a još manje da pravovremeno reaguje na incidente” – ističe predsednik Nezavisnog policijskog sindikata Srbije, Miloš Jelenković.

(EPK)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track