SAHRANJEN AMBASADOR OLIVER POTEŽICA: Ispraćen uz pesmu Jutros mi je ruža procvetala
Foto: Dragan Kadić

Novo Groblje

SAHRANJEN AMBASADOR OLIVER POTEŽICA: Ispraćen uz pesmu Jutros mi je ruža procvetala

Crna Hronika -

BEOGRAD - Oliver Potežica ambasador Srbije u Libiji, koji je preminuo od povreda zadobijenih u saobraćajnoj nesreći 10. maja u bolnici Sus u Tunisu sahranjne je danas u 14.30 časova na Novom groblju u Beogradu

1 / 28 Foto: Dragan Kadić

Na sahrani se okupio osim porodice, rodbine, prijatelja, poštovalaca, ali i saradnika preminulog ambasadora Potežice.

Saharni je prisustvovao i potperdesnik vlade i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić, generalni sekretar MSP Veljko Odalović, bivši ministar spoljnih poslova SRJ Živadin Jovanović, profesor fakulteta političkih nauka Miodrag Jeftić, Uroš Balov savetnik predsednice srpskog Parlamenta, zaposelni u MSP...

Na Potežicin kovčeg položena je bila zastava Srbije, koja je stalaja na sanduku do same sahrane.

Oproštajni govor održao je Veljko Odalović, koji se prisetio Potežicinog života, privatnog ali i dok je službovao u Libiji, Iranu i širom svetu...

Nakon Odalovića najmlađi sin Potežice održao je dirljiv kraći govor.

Potežica je sahranjen uz pesmu "Jutros mi je ruža procvetala". Prisutnima su bile oči pune suza kao i ministru Dačiću, koji je rekao da je za njega sahrana bila veoma dirljiva i tužna.

U Ministarstvu spoljnih poslova danas pre sahrane održana je komemoracija preminulom srpskom ambasadoru u Libiji, Oliveru Potežici, za koga je šef diplomatije Ivica Dačić rekao da je bio čovek koji nije živeo od ideologija, već je bio od onih ljudi koji žive za ideje.

"Na stotine autorskih tekstova i desetine knjiga nije mogao da ispiše neko ko nema takve životne prioritete i vrednosti. Njegova jedina ideologija bila je država i u svom radu vodio se državnim interesima", rekao je Dačić.

On je naveo da je za šefove država bio u pravom smislu njegova ekselencija gospodin Oliver Potežica, a za obične ljude bio je čovek koji je plenio svojom toplinom i ljudskošću.

"U toj neposrednosti i neformalnosti u komunikaciji bio je i ključ njegovog uspešnog vođenja kolektiva naših ambasada u kojima je službovao. Kao šef umeo je da posveti pažnju i razume poslovne, porodične i lične probleme kolega, a to može samo onaj ko, pre svega, istinski voli ljude i ima dovoljno iskustva, mudrosti i samopouzdanja", istakao je Dačić.

Minstar je rekao da je Oliver Potežica bio ambasador u Libiji pre, tokom i posle svrgavanja Gadafija, organizator evakuacije srpskih državljana iz Libije, kao i ambasador u Jordanu i Palestini u vremenu kada ratni događaji na prostorima bivše SFRJ i u Bosni etiketiraju sve srpsko u tom delu sveta.

Dačić je naglasio da su to bili izazovi njegovih diplomatskih misija, a udara je bilo mnogo više.

MSP POVODOM SMRTI POTEŽICE: Izgubili smo kolegu koji je život posvetio diplomatiji

"Ako se uslovno složimo da je izazov objektivan problem koji je potrebno rešavati, a udar isto tako problem, ali onaj koji je po pravilu nečasno obojen, bespotreban i uzrokovan ili tačnije konstruisan, spinovan i indukovan sumnjivim motivima, onda je ambasador Oliver Potežica bio svojevrstan rekorder ne samo po broju službovanja u zemljama koje se po klasifikaciji UN smatraju teškim destinacijama, već i po silini ataka kojima je bio izložen znatnim delom svoje karijere, a koji su kulminirali prilikom tragičnog stradanja njegovih saradnika Slađane Stanković i Jovice Stepića u januaru 2016. godine", rekao je Dačić.Ministar je naglasio da će Potežica biti upamćen po svom britkom umu, profesionalizmu i neumornoj stvaralačkoj energiji.

AMBASADOR SRBIJE U LIBIJI PODLEGAO POVREDAMA: Umro Oliver Potežica!

Okupljenima se obratio i bliski saradnik i prijatelj preminulog ambasadora, Savo Marić, rekavši da je Oliver bio jedinstven čovek, diplomata i prijatelj.Ambasador Potežica podlegao je prošle nedelje povredama zadobijenim u saobraćajnoj nesreći u Tunisu, gde se nalazio na službenom putu po nalogu Ministartva.

Potežica je bio zaposlen u Ministarstvu spoljnih poslova od 1978. godine, a službovao je u Iranu, Jordanu, Palestini i Libiji.

(S.Đ/EPK/Tanjug)

DAČIĆ SE UPISAO U KNJIGU ŽALOSTI POVODOM SMRTI POTEŽICE: Hvala ti za sve što si učinio za Srbiju

POSLEDNJI ISPRAĆAJ SRPSKOG AMBASADORA: Danas sahrana Olivera Potežice

SUMNJIVA SMRT U LIBIJI: Ambasador bio sam u autu, GDE JE PRATNJA?

AMBASADOR SRBIJE U LIBIJI PODLEGAO POVREDAMA: Umro Oliver Potežica!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track