ŠARIĆ TRAŽI NOVO SUĐENJE: Odbrana predlaže ukidanje presude
Foto: Dado Đilas

Pred Specijalnim sudom osuđem na 20 godina robije

ŠARIĆ TRAŽI NOVO SUĐENJE: Odbrana predlaže ukidanje presude

Crna Hronika -

BEOGRAD - Odbrana Darka Šarića predložila je danas Apelacionom sudu da ukine prvostepenu presudu kojom je on osuđen na 20 godina zatvora zbog šverca 5,7 tona kokaina iz Latinske Amerike u Zapadnu Evropu i naloži da se suđenje ponovi.

Šarićev branilac Radoslav Baćević rekao je da je na današnjoj sednici Apelacionog suda predložio da se ukine odluka Specijalnog suda i da se naloži ponavljanje suđenja zbog brojnih procesnih povreda.

"Mi smo na te povrede ukazivali i u toku suđenja ali ih sud nije usvojio, videćemo šta će reći drugostepeni sud", naveo je Baćević. Inače sednica Apelacionog suda trajala je punih sedam dana i okončana je danas - u javnom delu.

Na nejavnom delu sednice petočlano veće će doneti odluku o žalbama, a može da ih odbije i da presudu potvrdi u celosti, da ih usvoji delimično ili u celosti i da presudu preinači u nekim delovima, ili je ukine i naloži da se suđenje ponovi. Praksa je da svoje odluke Apelaiconi sud strankama u postupku dostavlja pisanim putem, a javnost se informiše preko njegovog sajta.

Šarić nije govorio na sednici, ali joj je sve vreme prisustvovao iako nije želeo da bude prisutan izricanju prvostepene presude. On se jedini iz grupe optuženih nalazi u pritvoru, dok se ostali brane sa slobode ili su u bekstvu. Inače Apelacioni sud je zasedao u specijalnoj sudnici Okružnog zatvora u Beogradu.

Šarić je prošlog leta osuđen na 20 godina zatvora zbog šverca 5,7 tona kokaina iz Latinske Amerike u zapadnu Evropu pred Specijalnim sudom. Kao suorganizari grupe osuđeni su Goran Soković, koji je u bekstvu i Željko Vujanović na 20, odnosno 18 godina zatvora. Rodoljub Radulović, poznat i kao Miša Banana, koji je takođe u bekstvu prvostepenom presudom osuđen je na 11 i po godina zatvora.

Ostali članovi Šarićeve grupe osuđeni su na kazne zatvora od 11 do 15 godina zatvora, dok su svedoci saradnici dobili od pet do 10 meseci zatvora. Tako je svedok saradnik Nebojša Joksović osuđen na pet meseci zatvora, Draško Vuković na osam, a Radan Adamović na 10 meseci zatvora.

Na po 15 godina zatvora u odsustvu su zbog bekstva osuđeni Nenad Novaković i Boško Nedić, a Marko Pandrac, koji je takođe u bekstvu na 13 i po godina zatvora, koliko je dobio i Darko Tošić. Nikola Dimitrijević osuđen je na 13 godina zatvora, a na po 11 su osuđeni Živko Sidinski, Boban Stojilković, Marko Dabović i Borislav Tunjić.

Na istu kaznu osuđeni su Nebojša Sretenović, Marko Račić, i Vladimir Račić koji su u bekstvu.Petar Obradović, koji je u bekstvu, osuđen je na 12 i po godina, a Milovan Milovac takođe odbego na šest meseci manje.

Prvostepenom presudom optužbi su oslobođeni Bojan Stanojković, Darko Gazdić i Aleksandra Mišić.Šarić se predao srpskim vlastima 18. marta 2014. godine od kada se nalazi u pritvoru. Pre toga je od početka postupka krajem 2009. godine, bio u bekstvu.

Tužilaštvo za organizovani kriminal je inače tražilo da se Šarić i ostali osude na maksimalne kazne zatvora od 30 do 40 godina, dok je Šarić tokom suđenja tvrdio da su mu optužbe namontirane voljom bivše vlasti.Proces se vodio po šest spojenih optužnica zbog šverca više od ukupno 5,7 tona kokaina iz Urugvaja, Brazila i Argentine u zapadnu Evropu tokom 2008. i 2009. godine.

Prema optužnici, članovi Šarićeve organizovane kriminalne grupe međusobno su komunicirali preko SMS poruka i šifrovanih telefonskih brojeva, mada su im policija i domaće i strane tajne službe ušle u trag, pa je prvo hapšenje ove grupe usledilo u Urugvaju 15. oktobra 2009. godine i istovremeno u Srbiji u akciji "Balkanski ratnik".

Osuđujućoj presudi su, pored prisluškivanih razgovora, i izjava svedoka saradnika pomogla i priznanja devet optuženih koji su priznali krivicu i zaključili sporazum sa tužilaštvom za organizovani kriminal.U Specijalnom sudu u Beogradu Šariću se sudi zbog optužbi za pranje para u Srbiji ubacivanjem novca stečenog krijumčarenjem kokaina u legalne tokove.

Šarić i još 17 okrivljenih u tom procesu terete se za pranje oko 22 miliona evra.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track