SLUČAJ ŠARIĆ Branko Lazarević za Kurir: Vraćam se iz Atine, ne znam gde će me rasporediti
Foto: Zorana Jevtić

Nekadašnji šef kabineta Ivice Dačića

SLUČAJ ŠARIĆ Branko Lazarević za Kurir: Vraćam se iz Atine, ne znam gde će me rasporediti

Crna Hronika -

Čeka posao Ja sam radnik MUP kog je preuzeo MSP, a služba u Grčkoj prestaje mi 30. juna, kaže Branko Lazarević, optuženi u „slučaju Šarić“

BEOGRAD - Do kraja juna vraćam se iz Atine, sa mesta savetnika u našoj ambasadi u Grčkoj.U roku od 15 dana trebalo bi da se javim u MUP Srbije, pošto sam pre odlaska u diplomatiju bio njihov radnik - rekao je juče za Kurir Branko Lazarević, nekadašnji šef kabineta Ivice Dačića dok je on bio na čelu policije.Lazarević, koji je optužen da je odavao poverljive podatke Darku Šariću, još ne zna na koje radno mesto će biti raspoređen.

- Meni je prošle godine mandat istekao i čekao sam odluku ministarstva o svom povratku. Boravak mi je produžen i zbog nešto duže procedure koja je prethodila postavljenju novog ambasadora. U decembru prošle godine doneta je odluka o mom povratku u zemlju, u koju se vraćam 30. juna, shodno odluci Ministarstva spoljnih poslova, a u kontekstu činjenice da je novi ambasador preuzeo dužnost početkom ove godine. Pošto sam preuzet iz MUP, po povratku u Beogradu javiću se MSP, iz koga sam i upućen u diplomatsku službu - priča Lazarević.Savetnik u policiji?Na pitanje da li će ostati u policiji ili planira da se bavi nečim drugim, spekuliše se da je u pitanju neki privatni biznis, on je ovako odgovorio:

- Izražavam nadu da činjenica da sam radnik MUP neće uticati na neosnovani krivični postupak koji se vodi protiv mene, ali jednako i da činjenica postojanja lažnog optužnog predloga neće uticati na moj status pripadnika MUP - kaže naš sagovornik i dodaje:

- Ovo naglašavam zbog pretpostavke nevinosti, koja meni kao građaninu Srbije pripada jednako kao i svakom drugom građaninu, pa makar i posle nebrojenih netačnih, neosnovanih, naručenih i šikanirajućih naslova pojedinih medija. Jednako kao i u MUP i u MSP, svoj posao sam radio u skladu sa pozitivno pravnim propisima naše zemlje, i pre svega u interesu naše zemlje.Juče smo od MUP zvanično zatražili informaciju na koje radno mesto će Lazarević biti raspoređen, ali nismo dobili odgovor. Kako nezvanično saznajemo, Lazarević bi u najboljem slučaju mogao da dobije neko savetničko mesto u sistemu policije.Optužen zbog ŠarićaLazarević je optužen da je 2008. i 2009. godine kao pripadnik organizovane kriminalne grupe narko-dilera Darka Šarića u više navrata odavao poverljive podatke koji predstavljaju službenu tajnu, o sprovođenju posebnih dokaznih radnji u pretkrivičnom postupku koji je bio u toku. Njegova odbrana je sve to negirala.On se redovno odazivao svim pozivima suda, i za vreme trajanja protesta advokata, a i nakon toga, a jedini njegov izostanak sa zakazanog suđenja prethodno je opravdao MSP. Nastavak suđenja zakazan je za 1. septembar.

Interna istragaSLUČAJ SA GORIVOM U ATINIMSP naložio je internu istragu nakon informacije našeg ambasadora u Atini Dušana Spasojevića da su zaposleni u prethodne dve godine prikazivali potrošnju goriva pet do šest puta veću od stvarne, odnosno da je zloupotrebljeno čak 25 tona!Ambasador Spasojević sumnja da je najmanje četvoro diplomata u svoj džep stavljalo razliku između zvanične i privilegovane cene goriva.- Što se tiče navodnog slučaja goriva, mogu samo da izjavim da je MSP poslao tročlanu radnu grupu da istraži ceo slučaj, tako da treba sačekati njihov izveštaj - komentariše Lazarević.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track