SPREČENO KRIJUMČARENJE NA AERODROMU: U ručnom prtljagu krila sat od 12.000 evra
Foto: Carina Srbije

Zaustavljena u zelenom kontrolnom prolazu

SPREČENO KRIJUMČARENJE NA AERODROMU: U ručnom prtljagu krila sat od 12.000 evra

Crna Hronika -

BEOGRAD - Carinici su na aerodromu ''Nikola Tesla'' sprečili krijumčarenje luksuznog sata vrednog preko 12.000 evra, saopštila je danas Uprava carina.

Ručni sat otkriven je 12. maja u prtljagu Novosađanke koja je doputovala letom iz Frankfurta.

Ona je zaustavljena u zelenom kontrolnom prolazu kroz koji prolaze putnici koji nemaju ništa da prijave za carinjenje.

Ubrzo je otkriveno da u ručnom prtljagu nosi luksuzni ručni sat čija je vrednost 12.400 evra i to u originalnoj kesi, sa potvrdom o povraćaju poreza sa aerodroma u Frankfurtu.

Foto: Carina
Foto: Carina

"Podsećamo putnike da državljani Republike Srbije imaju povlasticu za unos robe u vrednosti do 100 evra u dinarskoj protivrednosti. Putnici sa sobom mogu da nose i robu vredniju od navedenog limita, ali onda ta roba podleže naplati dažbina", ističe se u saopštenju.

Ukoliko građani sa sobom nose robu do ukupne vrednosti od 3.000 evra u dinarskoj protivrednosti, za koju je jasno da je namenjena za lične potrebe, a ne za dalju preprodaju, na granici će biti primenjen tzv. ''skraćeni carinski postupak'' koji se sprovodi uz jedinstvenu stopu carine od 10 odsto i stopu PDV koja je u najvećem broju slučajeva iznosi 20 odsto.

Ukoliko je roba, pak vrednija od 3.000 evra, ona će biti ocarinjena u redovnom carinskom postupku, ističe se u saopštenju.

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

NAJJAČA PREVARA SAOBRAĆAJACA IKADA: Beograđani napravili ludilo na ALKO TESTU!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track