SRBIN UBICA IZRUČEN AUSTRALIJI: Upucao Džeka Lija kad je pokušao da kupi kokain!
Foto: Profimedia

Najtraženiji begunac isporučen

SRBIN UBICA IZRUČEN AUSTRALIJI: Upucao Džeka Lija kad je pokušao da kupi kokain!

Crna Hronika -

Bogdana Ćuića australijski pravosudni organi preuzeli juče na aerodromu „Nikola Tesla“ zbog sumnje da je ubio Džeka Lija (22) pucnjem u glavu

Bogdan Ćuić (28) izručen je juče australijskim pravosudnim organima na beogradskom aerodromu „Nikola Tesla“ zbog ubistva Tajlanđanina Džeka Lija (22).Njega je od novosadske kriminalističke policije na aerodromu preuzela australijska policija u čijoj pratnji je i otputovao za Australiju, čije državljanstvo ima - kaže izvor Kurira.Ćuić je uhapšen po međunarodnoj poternici početkom juna 2015. godine u Beočinu, a u ekstradicionom pritvoru proveo je 11 meseci.Bogdan Ćuić, član bajkerskog ganga Bandidos, koji je osumnjičen za teško ubistvo Džeka Lija u australijskom Brizbejnu pre tri godine, izbegao je hapšenje u Crnoj Gori, u kojoj se krio mesecima posle tog ubistva. Nakon toga uspeo je da pobegne u Srbiju, gde se krio na jednom od salaša na kojem mu, navodno, žive baba i deda.- Kad se Ćuić preselio u Budvu, pridružila su mu se tri Australijanca, čije su porodice iz regiona i članovi grupe bajkera Bandidos iz Brizbejna - pisao je svojevremeno australijski list Njuz korp.Sukob na parkinguU tom periodu, navodi se, bilo je i drugih osoba povezanih s kriminalom iz Australije, koje su se nalazile u Budvi, a koje su se sastajale vikendima u kazinima s bajkerskom grupom.- Ćuić je u Brizbejnu optužen za ubistvo Džeka Lija, koje se dogodilo 2012. godine na parkingu ispred brizbejnskog tržnog centra. Mladić je upucan kad je pokušao da na parkingu od dvojice muškarca u BMW kupi kokain za čak 17.000 dolara. Izbio je sukob, posle čega je vozač BMW zapucao i ubio Lija. Policija je ubrzo identifikovala bajkere Bandidosa Bogdana Ćuića (28) i Marka Kokaru (22) kao ubice. Ćuić je, navodno, uspeo da pobegne u Tajland, odakle je posle nekoliko dana otišao u Srbiju, dok je Kokara ubrzo posle zločina uhapšen - dodaje naš izvor. Međutim, Ćuićev branilac, advokat Ilija Gostović, u izjavi za Kurir kaže da je ogorčen saznanjem da je njegov klijent izručen.- Nisam bio obavešten da će biti izručen. Očigledno da je Zakon o međunarodnoj pomoći u krivičnim stvarima grubo prekršen. Podneo sam zahtev za zaštitu zakonitosti Vrhovnom kasacionom sudu, a Ustavnom sudu žalbu s privremenom merom. Ali nije se sačekalo, očigledno da je ovde državi dozvoljeno sve - kaže advokat Gostović.Ćuić je srpskog poreklaKako dalje objašnjava, Ćuić je rođen u Australiji, ali je maja 2013. godine podneo zahtev za dobijanje srpskog državljanstva, na osnovu porekla. Naime, otac, deda, baba su mu Srbi. O državljanstvu, međutim, do danas nije odlučeno.- On nije mogao biti izručen dok se ne donese odluka o tom zahtevu. Na sve ovo ću se žaliti Evropskom sudu za ljudska prava u Strazburu - zaključio je Gostović.

Porodica Tajlanđanina odobrilaDŽEK LI ISKLJUČEN SA APARATADžeku Liju je pucano u glavu, a preminuo je dva dana kasnije u bolnici, gde je bio priključen na aparate za veštačko održavanje života. Njegova porodica, prema pisanju australijskih medija, dala je saglasnost da se isključi s aparata. Dvojica bliskih Ćuiću pritvoreni su zbog nepoštovanja suda i odbijanja da odgovore na pitanja pred australijskom Komisijom za kriminal, koja se bavila ubistvom Lija i poslovima bajkerske grupe.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track