ŠTA STOJI IZA OBRAČUNA KLANOVA U NOVOM SADU: Goranac odao ubice Opačića i postao meta Čodine osvete
Foto: Sladjana Stojanovic

Surovo i brutalno

ŠTA STOJI IZA OBRAČUNA KLANOVA U NOVOM SADU: Goranac odao ubice Opačića i postao meta Čodine osvete

Crna Hronika -

NOVI SAD - Zašto grupa Dalibora Nišavića Čode juri pripadnike kriminalnog klana Gorana Kovačevića Goranca. Teodora Kaćanski greškom stradala u sačekuši na njenog dečka, koga povezuju sa Gorancem

U ovom trenutku traje pravi oružani rat između kriminalne ekipe Gorana Kovačevića Goranca i Dalibora Nišavića Čode. Poslednja žrtva je teško ranjeni Vrbašanin Niko Uskoković, inače Kovačevićev zet.

Razlog sukoba je ubijeni vođa "veterničkog klana" Nenad Opačić. Jer, Nišavić sumnja da ga je Kovačević "otkucao" policiji da je on taj koji je naručio Opačićevu smrt! Za njim je raspisana i potraga. Iz ovog razloga već više od godinu dana, prema operativnim podacima, Nišavić pokušava da se osveti i ubije Kovačevića, navode Večernje novosti.

Foto: Slađana Stojanović
Foto: Slađana Stojanović

Sve je počelo pre nekoliko godina kada su se Nišavić i Opačić jednog trenutka našli u isto vreme na izdržavanju kazne u sremskomitrovačkom zatvoru. S obzirom na to da su obojica bili deo "zemunskog klana" u početku su se družili. Čak su zajedno organizovali proteste robijaša, prvo u KPD Sremska Mitrovica, a onda i u ostalim srpskim kaznionama.

U jednom momentu su se posvađali, a onda je Nišavić okrenuo leđa Opačiću. Počeo je da kuje planove kako da ga ubije. Veruje se da je razlog bila kontrola trgovine narkoticima ne samo u Vojvodini, već i Srbiji, kao i organizovanje tranzita droge preko naše zemlje ka zapadnoj Evropi.

Foto: FoNet
Foto: FoNet

- U zatvoru je skovan plan za ubistvo Opačića i čekao se najpogodniji momenat - navodi izvor "Novosti". - Tu je Nišavić pronašao i budućeg ubicu, Janoša Šnajdera. Šnajder je izvesno vreme proveo u sremskomitrovačkom zatvoru sa Nišavićem i Opačićem. Bio je dobar sa obojicom. Iz tog razloga ga je Nišavić i odabrao, jer je imao korektan odnos sa vođom "veterničkog klana", a bio je sklon narkoticima. Detaljne instrukcije Šnajder je dobio nekoliko dana pre nego što će Opačić da izađe iz zatvora na dvonedeljni godišnji odmor. Naručeno je bilo samo ubistvo Opačića, ali ne i njegove žene.

Opačići su ubijeni 28. februara 2015. U tom trenutku Nišavić i Šnajder su izašli sa izdržavanja kazne. Opačić je trebalo da robija do 2018. godine. Šnajder je posle nekoliko dana napustio zemlju i sa lažnim pasošem prešao u Češku, gde je Nišavić već bio i pripremio mu skrovište.

Foto: Slađana Stojanović/Printscreen FB
Foto: Slađana Stojanović/Printscreen FB

Posle likvidacije Opačića, novosadska policija formirala je specijalni tim od iskusnih operativaca i sa kolegama UKP radila danonoćno na rasvetljavanju zločina. Prvi pomak je napravljen kada je, prema nezvaničnim informacijama, Goran Kovačević Goranac odlučio da sarađuje sa istražnim organima u zamenu za manju kaznu, ali i puštanje na slobodu do pravosnažnosti presude od sedam godina zatvora (teretili su ga za proizvodnju i rasturanje skanka).

- Goranac je ispričao sve, a pored ublažavanje kazne, tražio je i zaštitu - navodi izvor. - On je naveo Čodu kao naručioca, ali i Šnajdera kao izvršioca. Tada su se kockice sklopile. Prikupljeni dokazi sa lica mesta potvrdili su njegovu priču da je pucao Šnajder. To je dokazano i DNK veštačenjem. Tada je napisana krivična prijava protiv Šnajdera, kao osumnjičenog da je ubio bračni par Opačić.

Foto: Slađana Stojanović
Foto: Slađana Stojanović

Nišavić je, prema nekim informacijama, vrlo brzo čuo za saradnju Kovačevića i istražnih organa. Prema policijskim indicijama, odlučio je da se osveti. Organizovao je nekoliko ekipa da se obračunaju sa Gorancem i njegovim drugovima, među koje je ubrojao i mladića sa kojim se zabavljala Teodora Kaćanski.

Nesrećna devojka smrtno je ranjena 19. novembra prošle godine kada ubica, zbog zatamnjenih stakala na džipu, nije video da ona nije plaćena meta. Misleći da puca u Nemanju S. teško je ranio Teodoru, koja je preminula nekoliko dana kasnije.

Foto: slađana Stojanović
Foto: slađana Stojanović

I poslednja pucnjava u Novom Sadu, u kojoj je ranjen Uskoković, povezuje se sa osvetom. Džip koji je koristio ovaj čovek pripada njegovom šuraku Kovačeviću, koji ga često vozi. Veruje se da je ubica mislio da puca u Goranca. Ranio je, međutim, Uskokovića, sa kojim je u kolima bio i njegov desetogodišnji sin.

Osuđeni zemunac

Dalibor Nišavić Čoda pripadao je jednom od ogranaka "zemunskog klana" u Novom Sadu. Bio je na optužnici sa ostalim "zemuncima" koji su se teretili za najteža krivična dela, ubistva i otmice, kao i trgovinu narkoticima i zločinačko udruživanje. Pravosnažno je decembra 2009. osuđen na devet godina robije.

Foto: Slađana Stojanović
Foto: Slađana Stojanović

Šnajdera ubili heroinom

Telo Janoša Šnajdera, osumnjičenog za ubistvo bračnog para Opačić, pronađeno je prošle godine u Češkoj. Tokom razmene informacija sa tamošnjim pravosudnim organima saznalo se da je preminuo od prekomerne doze narkotika. Novosadski kriminalci pričali su i pre tih saznanja da je on namamljen u Češku kako bi bio uklonjen kao neugodan svedok.

- Sumnjamo da je Šnajderovu smrt ubrzala činjenica da je izolovan DNK na mestu zločina - navodi naš sagovornik. - Iskorišćena je njegova "slabost" prema narkoticima i dat mu je čist heroin, što ga je i ubilo. Njegovo telo pronađeno je dva meseca posle ubistva Nenada i Jasmine Opačić

(Z.U./Večernje novosti)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track