Stefanović posetio ranjenog pripadnika MUP: Pucanj u policajca, pucanj u državu!
Foto: KURIR

Novi Sad

Stefanović posetio ranjenog pripadnika MUP: Pucanj u policajca, pucanj u državu!

Crna Hronika -
Od tužilaštva ću tražiti da delo okarakterišu kao najteže jer se moraju najoštrije kazniti napadi na policiju, poručio ministar unutrašnjih poslova

NOVI SAD - Ministar Nebojša Stefanović, direktor policije Milorad Veljović, načelnik novosadske policije Siniša Radaković I drugi, odmah nakon ranjavanja posetili su ranjenog policajaca Đuricu Vračarića u Urgentnom centru KC Vojvodine, zajedno sa direktorom bolnice dr Draganom Draškovićem.

Ministar Nebojša Stefanović je novinarima ispred Urgentnog centra u Novom Sadu rekao da je pucanj u policiju pucanj u državu i istakao da je brzom akcijom policije jasno pokazano da se neće tolerisati takvi napadi.-Napadač je u razmeni vatre ranjen u stomak i koliko imam informacije nije životno ugrožen, a smešten je u drugu zdravstvenu ustanovu, ne u Urgentni centar u Novom Sadu - rekao je Stefanović i dodao da je napadač od ranije poznat policiji.

Delo okarakterisati kao teško ubistvo u pokušaju

On je naglasio da će od tužilaštva tražiti da to delo okarakterišu kao teško ubostvo u pokušaju jer, kako je kazao, moraju se najoštrije kazniti napadi na policiju. Ministar je najavio da već u pripremi ima predloge za izmenu postupka prilikom delovanja policije na terenu, ali da će o tome biti više reči u narednom periodu. On je pohvalio postupke policajaca, jer je zajedno sa Vračarićem bio i mlađi policajac pripravnik koji je, kako je rekao, želeo da interveniše.

Foto: Kurir, Slađana Stojanović
Foto: Kurir, Slađana Stojanović

- Vračarić, kao iskusniji kolega, nije dozvolio pripravniku da se umeša i da rizikuje život, već je sam krenuo u hapšenje i samo zahvaljujući svojoj prisebnosti i iskustvu, jer je 22 godine u službi, uspeo je da prevaziđe tu tešku situaciju - naglaasio je Stefanović. Govoreći o incidentu koji se dogodio u blizini Feketića, Stefanović je rekao da je ukradeno vozilo skliznulo u jarak, a kad mu je policajac prilazio iz njega je izašao kradljivac automobila i otvorio vatru u pravcu njega pogodivši ga u ključnu kost.

- Razgovarao sam sa ranjenim policajcem i njegovom suprugom. On je svestan i trenutno je u pripremi za operaciju - rekao je Stefanović.Direktor Kliničkog centra Vojvodine u Novom Sadu Dragan Drašković izjavio je da je policajac Đurica Vračarić smešten u Urgentni centar i da je van životne opasnosti.-Ima ustrelnu ranu u desnom ramenu, metak je ušao sa prednje strane i polomio ključnu kost i pacijent će uskoro biti operisan - rekao je Drašković. Strukovno udruženje policije “dr Rudolf Arčibald Rajs” iz Novog SadaPolicija ide na opasne intervencije bez adekvatne zaštitne opreme!- Još jedan tragičan događaj pokušaj ubistva policajca koji se završio srećom samo ranjavanjem saobraćajnog policajca. Radeći svoj posao, predano i hrabro pripadnik novosadske policije, policijske stanice u Srbobranu se odazvao dojavi da je u toku krađa vozila te sledeći ukradeno vozilo pratio ga do Feketićke petlje kada vozač kradenog vozila gubi kontrolu, i sleće sa puta. Krenuvši prema vozilu, na policijskog službenika otvara vatru iz vatrenog oružja lopov i ranjava ga - kaže Nenad Ljubišić, predsednik Strukovnog udruženja policije “dr Rudolf Arčibald Rajs”.

Foto: Kurir, Slađana Stojanović
Foto: Kurir, Slađana Stojanović

Ovo udruženje podseća na događaje pri kojima su ubijeni ili ranjeni pripadnici novosadske policije.-Ne zaboravimo ubistvo saobraćajca Vladimira Grandića koga su ubili razbojnici tokom potere, potom intervenciju tokom koje je usled bombe poginuo Siniša Hrnjeza a Saša Marinković teško povređen, te najskoriji događaj tokom kojeg je teško ranjen iz vatrenog oružja Ivan Mičić. Podsećamo takođe da novosadska policija ide na opasne intervencije bez adekvatne zaštitne opreme, kao što je Strukovno udruženje navodilo i skretalo pažnju na poražavajuć podatak da je zaštitnim prslucima - pancirima istekao rok trajanja pre osam i pet godina, kao i da ih nema u dovoljnom broju – naglašava Ljubišić.

Strukovno udruženje policije je MUP-u je pismeno dostavilo elaborate na aktuelnu problematiku a ujedno ponudilo i rešenje određenih problema, ali na žalost ministar policije nije imao sluha za stručne radove, crnu statistiku i naučni, metodični i taktički pristup rešavanju sistemskih problema u MUP već je nastavio politiku okretanja glave problemima, zapošljavanju i raspoređivanju rukovodećeg kadra po ključu nepotizma kronizma i lobiranja.

Oni su inicirali i zahtevali od Ministra unutrašnjih poslova Nebojše Stefanovića sastanak kako bi mu ukazali na mnoge negativne pojave i probleme u MUP a ujedno i ponudili održivo, stručno i praktično rešenje određenih problema, kao i donošenje adekvatnih podzakonskih akata kao i učešće u izradi adekvatnog Zakona o unutrašnjim poslovima ali gospodin Ministar nikada nije odgovorio na dopise niti se udostojio da pokuša da reši tekuće probleme koji su mu ukazivani.

- Sva sreća, opremio nas je ministar pred zimu poludubokim cipelama za suvo vreme, da kad nemamo zaštitnu opremu možemo bar da trčimo za lopovima, razbojnicima i ubicama. U prilogu prikazujemo tabelu napada na policijske službenike u periodu od 2010. do 31. oktobra 2014. godine, po kojoj broj napadnutih policajaca dostiže zabrinjavajući broj od oko 10 500 – zakljuučio je Ljubišić.

Slađana Stojanović

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja