Prikaži najnovije vesti
Suzana Paunović,
Autorski tekst: Direktorka Kancelarije za ljudska prava

STOP NASILJU Suzana Paunović: Sigurna kuća nije njihov drugi dom

Crna Hronika 10

Simboličnim podizanjem slušalice telefona u Knez Mihailovoj ulici želeli smo da ukažemo na značaj borbe protiv nasilja nad ženama

Svi zaposleni u Kancelariji za ljudska i manjinska prava podržali su akciju Kurira „Stop nasilju“, koja se realizuje u okviru kampanje „16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama“.

Simboličnim podizanjem slušalice telefona u Knez Mihailovoj ulici želeli smo da ukažemo na značaj borbe protiv nasilja nad ženama. Usvajanjem Zakona o sprečavanju nasilja u porodici Srbija je poslala poruku da se nasilje neće tolerisati.

Veliki je značaj mera koja sankcioniše nasilnika, jer su žene uglavnom bile primorane da napuštaju svoje domove i da utočište traže u sigurnim kućama. Nova zakonska rešenja predviđaju hitno udaljavanje nasilnika, štite žrtvu i šalju jasnu poruku da žene žrtve nasilja i njihova deca ostaju u svojoj kući, dok će nasilnik biti kažnjen i hitno udaljen. Usvajanje ovakvih zakonskih rešenja dovešće do toga da sigurna kuća ne bude jedina opcija za zaštitu žrtve nasilja.

Nasilje nad ženama koje vrše njihovi sentimentalni partneri najčešće ostaje neprijavljeno policiji. Neke žene trpe nasilje godinama. Ostaju s nasilnicima jer je to deo patrijarhalnog obrasca.

Pozivam sve da prijavljuju nasilnike i da ne zatvaraju oči pred nasiljem, jer život bez nasilja je naše osnovno ljudsko pravo i borba protiv nasilja nad ženama je obaveza svih nas.

Pratite KURIR na VIBERU: http://chats.viber.com/kurir