SUD JE PONOVO UBIO NAŠU DECU: Nema krivih za smrt Marije (26) i Boška (29) Radišića!
Foto: Dado Đilas

SKANDALOZNO

SUD JE PONOVO UBIO NAŠU DECU: Nema krivih za smrt Marije (26) i Boška (29) Radišića!

Crna Hronika -

Selena i Boro Radišić sa Uba ogorčeni su zbog odluke Apelacionog suda da oslobodi krivice ženu koja je iz nehata izazvala požar u kojem su nastradali njihovi sin i ćerka

BEOGRAD - Nezapamćena tragedija koja je 3. juna 2009. potresla prestonicu, kad su se u zapaljenoj višespratnici u Kraljevačkoj ulici na Voždovcu ugušili sestra i brat Marija (26) i Boško (29) Radišić, doživela je, nakon punih šest godina, i neslavni sudski epilog.Naime, Apelacioni sud u Beogradu pravosnažno je oslobodio krivice Zdenku Veršegi (65), komšinicu Radišića, koja je tokom istrage označena kao krivac za izbijanje požara, jer je u svom stanu ostavila upaljenu grejalicu, a potom izašla u šetnju. Vatra je ubrzo zahvatila ceo njen stan koji se nalazi u prizemlju zgrade, a plamen se potom proširio i na okolne stambene jedinice, dok se stepenište ispunilo otrovnim ugljen-monoksidom. GušenjePanika koja je u sekundi zavladala među stanarima uhvatila je na spavanju i nesrećne Radišiće, koji su, bunovni i preplašeni, pokušali da pobegnu iz svog stana na šestom spratu. Boško je spas pokušao da nađe na krovu zgrade, dok je Marija krenula nizbrdo ka prizemlju. Otrovni dim ih je oboje savldao posle samo nekoliko koraka, a njihova beživotna tela pronašli su policajci tek nakon što je požar ugašen. Vest da su u sekundi izgubili oba deteta Selenu i Boru Radišića zauvek je zavila u crno, oduzevši im svaki smisao života.Grob- Te noći umrli smo s našom decom. Ne možete ostati živi posle takvog gubitka. Uništeni ste zauvek, lišeni svakog daljeg smisla postojanja. Dišete i hodate samo da biste mogli da im odlazite na grob, jer posle vas neće imati ko. I tako sedam godina, posle kojih vam sud kaže da za njihovu smrt niko nije kriv. Takvom odlukom su nam ponovo ubili decu - kazali su za Kurir Selena i Boro Radišić.

Zajedno u smrt... Marija i Boško Radišić
Zajedno u smrt... Marija i Boško Radišić

Ožalošćeni, ali dostojanstveni, s knedlom u grlu i suzama koje uz nadljudske napore uspevaju da zadrže, Selena i Boro se pitaju kome bi sad trebalo da se obrate i dobiju odgovor zašto su sahranili svoju decu.- Kako je moguće da prvostepeni sud dvaput osudi Veršegijevu na tri i po godine zatvora, a Apelacioni sud to ukine i oslobodi je. Ko tu ne radi svoj posao kako treba? Sedam godina slušamo kako veštače uzrok požara i da li je grejalica prvo zapalila ragastol ili zavese. Ljudi, naše dece više nema zbog požara koji je izbio u njenom stanu. Kod nas se uvek više verovalo onima koji stalno dokazuju svoju nevinost nego nevinim žrtvama - smatraju Radišići.Oni napominju da su tokom poslednjeg postupka bili iznenađeni odlukom suda da se svedočenje policajca, koji je bio na uviđaju u zapaljenom stanu Veršegije, ne uzme u razmatranje prilikom donošenja presude. - Taj policajac je tvrdio da je požar izazvala grejalica, koju Veršegijeva nije isključila - kažu Radišići.

NeslaganjaVEŠTAČENJA OSLOBODILA KOMŠINICUU obrazloženju oslobađajuće presude Apelacioni sud navodi da nije dokazano da je nehat, odnosno upaljena grejalica Veršegijeve izazvala požar, jer veštaci nisu mogli da utvrde da li je plamen buknuo iz produžnog kabla. U tom slučaju Veršegijeva je nevina, a slučaj je označen kao splet nesrećnih okolnosti.

ČinjeniceDVOJE MRTVIH I DVOJE TEŠKO POVREĐENO- Boško i Marija Radišić preminuli zbog trovanja ugljen-monoksidom dok je još jedna njihova komšinica jedva preživela.- Požar izazvala grejalica koja je zapalila stan, ali veštaci to nisu mogli da potvrde- Prvostepeni sud dvaput ZdenkuVeršegi oglašava krivom za požar i osuđuje na tri i po godine zatvora- Apelacioni sud prvu presudu ukida, a drugu preinačuje u oslobađajuću- Troškovi sedmogodišnjeg postupka padaju na teret budžetskih sredstava

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track