SUĐENJE BRANKU LAZAREVIĆU: Advokat osporio prisluškivane tonske zapise

Specijalni sud

SUĐENJE BRANKU LAZAREVIĆU: Advokat osporio prisluškivane tonske zapise

Crna Hronika -
BEOGRAD- Sudjenje bivšem šefu kabineta ministra unutrašnjih poslova Srbije Branku Lazareviću i trojici optuženih za odavanje poverljivih podataka nastavljeno je danas u Specijalnom sudu u Beogradu.

Advokat optuženog Lazarevića, Veran Zečar, u uvodnom izlaganju osporio je validnost tonskih zapisa i zatražio njihovo izuzimanje iz predmeta, navodeći da su nezakonito nastali i da su neblagovremeni za izvođenje dokaza.

On je rekao da će odbrana dokazati da Lazarević nije član nikakve kriminalne grupe, kao ni da nije izvršio delo odavanja službene tajne.

Zvečar je rekao da se nijedan tonski zapis ne može koristiti kao dokaz, jer, su, kako je naveo, protivpravno nastajali, nadzorom komunikacija Štrpca, nezakonitim ozvučenjem Mila Jerkovića, jer nije postojala naredba za ozvučenje Jerkovića, tada poznatog policiji.

Dodao je da se Jerković pojavljivao kao običan svedok, te da nikako nije mogao nikako biti prikriveni islednik, ističe da je bio nezakonito ozvučen i da je nezakonito podstrekivao na krivična dela. Smatra da sud na samom početku mora doneti odluku o tonskim zapisima i transkriptima i insistira da se oni pre iznošenja dokaza odbrane, izuzmu iz spisa predmeta.

Branilac optuženog Borisa Gare Mladen Magdalenić u uvodnom izlaganju pridružio se kolegi Zečaru u ocenama i naveo da je kompletna optužnica nejasna i paušalna, kao i činjenični opis koji se stavlja ne teret njegovom klijentu, te zato ne može da se izjasni o njoj. "Nejasno je kada je radnja preduzeta uopšte, odakle tužiocu podatak da je informacija neovlašćeno preneta, koja služba je u pitanju, tužilac pominje UBPOK, koji tada nije postojao, nejasno je i koje je mesto u pitanju, nama ništa nije jasno. Ne možemo da se izjasnimo ni na jedan navod, jer je sve potpuno nejasno", rekao je Magdalenić.

Tužilac Saša Ivanić rekao je da su svi dokazi zakonito pribavljeni, da je u spisima utvrđeno kada su donete naredbe, da su ispoštovani svi zakonski rokovi, kao i da nema govora o zastarelosti, te je predložio sudu da kao neosnovane odbije predloge odbrane i da se suđenje nastavi.

Zvečar je na početku potpupka dodao da nijedan od predloženih tonskih zapisa ne može biti korišćen u dokaznom postupku, jer su neki zapisi nelegalno snimljeni.

"Ovi dokazi moraju biti izuzeti jer su nezakoniti u nastajanju i neblagovremeni za izvodjenje", kazao je Zvečar i dodao da se ti dokazi ne mogu koristiti protiv njegovog branjenika, jer se oni koriste kada je neko optužen za kriminalno udruživanje radi trgovine drogom, što se Lazareviću ne stavlja na teret.

Lazarević je optužen da je 2008. i 2009. godine, kao pripadnik organizovane kriminalne grupe narko dilera Darka Šarića, u više navrata odavao "naročito poverljive podatke o sprovodjenju posebnih dokaznih radnji u pretkrivičnom postupku koji je bio u toku, a koji predstavljaju službenu tajnu".

Pored Lazarevića, šefa kabineta tadašnjeg ministra unutrašnjih poslova Ivice Dačića, optuženi su i nekadašnji rukovodilac u MUP-u Boris Gara, advokat Radovan Štrbac i biznismen Rodoljub Radulović, koji je u bekstvu.

Suđenje je počelo 5. novembra iz šestog pokušaja. Pošto je položio jemstvo, sud je Lazareviću vratio pasoš i on se vratio na posao otpravnika poslova ambasade Srbije u Grčkoj.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track