SVEDOČENJE ŽANDARMA: Vučić i Mali su nas prvi napali!
Foto: Nebojša Mandić

Svedok o tuči na Paradi ponosa

SVEDOČENJE ŽANDARMA: Vučić i Mali su nas prvi napali!

Crna Hronika -
Predrag Ćirković, komandir niškog odreda, ispričao da ga je Andrej Vučić uhvatio obema rukama za zaštitni prsluk i odgurnuo pet-šest metara

BEOGRAD - Predrag Ćirković, komandir niškog odreda Žandarmerije, koji je bio akter incidenta na Paradi ponosa 2014, izjavio je juče u Višem sudu u Beogradu da su Andrej Vučić i Predrag Mali prvi napali žandarme, probili kordon policije, kao i da se nisu legitimisali.Pred ovim sudom, podsetimo, sudi se pripadnicima Žandarmerije zbog prebijanja braće premijera i gradonačelnika Beograda.

Incident... Žandarmi intervenisali protiv Vučića i njegovog obezbeđenja
Incident... Žandarmi intervenisali protiv Vučića i njegovog obezbeđenja

Pružali otpor

- Građani za koje se kasnije ispostavilo da su Andrej Vučić, Predrag Mali, pripadnici vojne policije Saša Jovanović i Saša Stanković remetili su javni red i mir, ugrozili bezbednost građana, kao i službenih lica koja su napali, čime su bili ispunjeni uslovi za primenu sile, kao i korišćenje službenih palica - rekao je juče Ćirković, koji je tog dana bio nadređeni optuženim žandarmima.

- Ka nama su se kretale četiri osobe koje je kordon zaustavio, ali nisu želele da se legitimišu, već su pitale: „Ko ste vi da nas legitimišete?“ i sve vreme su pružale „aktivan otpor“. Vučić je odgurnuo žandarma, probio se u zaštićenu zonu i došao do mene. Uhvatio me je rukama za zaštitnu opremu i odgurnuo me pet-šest metara iza kordona - rekao je Ćirković i objasnio da je nekoliko puta Vučiću izdao naređenje: „Odbij, odbij“, kao i da nije mogao da se odbrani jer je Vučić bio krupniji od njega. On je rekao i da je čuo da neko od kolega kaže: „Pazi, ima pištolj“, ali da nije video ko je imao oružje.

Nije video pištolj

Odbrana je juče sudskom veću kao dokaz priložila snimak konferencije ministra odbrane Bratislava Gašića nakon incidenta, kao i fotografiju s vojne parade, na kojoj se vidi da Jovanović stoji iza Andreja Vučića, što ih navodi na zaključak da ovaj pripadnik Kobri obezbeđuje premijerovog brata.

Suđenje prekinutoOPTUŽENOM ŽANDARMU POZLILOOptuženom pripadniku Žandarmerije Slavku Stojanoviću juče je iznenada pozlilo u sudnici, pa je suđenje prekinuto, a nastavak je zakazan za 2. februar. Stojanoviću su u Palati pravde pomoć ukazali lekari Hitne pomoći, posle čega je prebačen u Urgentni centar.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track