SVI POHAPŠENI: Teroristi sa Kosova planirali NAPADE U SRBIJI!
Foto: AP/Arhivska Fotografija

Policija privela 19 osoba povezanih sa IS

SVI POHAPŠENI: Teroristi sa Kosova planirali NAPADE U SRBIJI!

Crna Hronika -

Osumnjičeni primali naredbe od najpoznatijeg balkanskog džihadiste i pripadnika IS Lavdrima Muhadžerija

PRIŠTINA - Devetnaest osoba uhapšeno je u proteklih desetak dana zbog sumnje da su povezani sa Islamskom državom (IS) i da su planirali izvođenje terorističkih napada na Kosovu, Srbiji, Albaniji i Makedoniji, saopštila je sinoć kosovska policija.Osumnjičeni su bili u kontaktu s najpoznatijim balkanskim džihadistom i pripadnikom Islamske države Lavdrimom Muhadžerijem, samoproklamovanim „komandantom Albanaca u Siriji i Iraku“, od kojeg su primali naredbe za napad.Pariski scenario- Oni su planirali i napade na izraelsku fudbalsku reprezentaciju i njene navijače tokom utakmice Albanija - Izrael - objavljeno je u saopštenju.Podsetimo, domaćin je iz straha od terorizma odlučio da utakmicu pomeri za dan ranije i, umesto da se ona održi u nedelju 13. novembra u Skadru, meč je odigran u subotu 12. novembra u Elbasanu. Tada su uhapšene četiri osobe zbog sumnje da su planirale napad tokom utakmice, a jedan od njih je bio Hasani Medat, koji je otišao u Siriju 28. jula 2013, gde je ratovao na strani Islamske države, a u Albaniju se vratio u decembru iste godine.

Sumnja se da je Medat trebalo da nabavi eksploziv koji bi bio upotrebljen na pomenutoj utakmici u Albaniji, a scenario terorističkog napada koji je, navodno, odobrio vrh IS bio je sličan onom u Parizu prošle godine. Srećom, izraelske obaveštajne službe uspele su na vreme da presretnu komunikaciju među teroristima na Skajpu i na taj način spreče novo krvoproliće.Povodom najnovije serije hapšenja Kosovska policijska služba saopštila je da je na Kosovu uhapšeno 18 osoba, a u Makedoniji jedna. Za 18 privedenih određen je pritvor od 30 dana, dok je jedna osoba posle saslušanja upućena u redovnu proceduru pred nadležnim sudom.Na meti i srpske crkvePolicija je ranije navela da se na meti terorista nalaze objekti Kfora i ambasade zapadnih zemalja, kao i zgrada Skupštine, predsednika i vlade samoproglašenog Kosova, kao i objekti u vlasništvu pojedinih kosovskih biznismena i političara. Na meti terorista su i srpske crkve i manastiri, zbog čega je pre dva meseca povećano prisustvo policijskih snaga.

Ko je Lavdrim Muhadžeri

NAJTRAŽENIJI ZLIKOVAC IS SA KOSOVALavdrim Muhadžeri (26) poreklom je iz Kačanika na Kosovu, a već duže vreme se u Siriji bori na strani Islamske države. Svet je šokirao kad je na Fejsbuku objavio kako je nožem odrubio glavu sirijskom dečaku.

Ubrzo posle tog zločina objavljen je i snimak na kom se vidi kako Lavdrim iz ručnog bacača ubija zarobljenika koji se borio protiv IS. Muhadžeri je u dospeo i na Interpolovu poternicu i važi za najtraženijeg pripadnika IS sa Balkana.

Kako je svojevremeno objavio kosovski portal Tesheshi, Lavdrim se mesec dana slobodno kretao po Srbiji pomoću lažnog pasoša na ime Bobana Depića, a pisalo se i da se krije u okolini Skoplja.

Sumnja se da se pod njegovom komandom u Siriji bori oko 150 islamista IS iz balkanskih zemalja, među kojima je najveći broj njih s Kosova i iz Makedonije i Albanije. Iako su se više puta pojavljivale informacije da je Muhadžeri poginuo, on je to lično demantovao.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track