TRAGEDIJA KOD EČKE: Poginuli pilot i tamburaš iz reklame za jelen pivo
Foto: Nemanja Pančić

Dvojica nastradala u padu aviona kod sportskog aerodroma

TRAGEDIJA KOD EČKE: Poginuli pilot i tamburaš iz reklame za jelen pivo

Crna Hronika -
„Cesna“, u kojoj su bili instruktor Dragan Živković (57) i učenik Gordon Stopar (46), srušila se neposredno po poletanju

ZRENJANIN - U stravičnom padu aviona „cesna“ kod sportskog aerodroma Ečka poginuli su pilot Dragan Živković (57) i učenik letenja Gordon Stopar (46).

Živković je bio penzionisani vojni pilot, a Stopar član tamburaškog orkestra Romansa, koji je učestvovao u snimanju popularne pesme „Naša stvar“ u reklami za „jelen“ pivo.Nesreća se dogodila juče oko 12.30 časova, nedugo nakon što je avion sa Živkovićem i Stoparom poleteo. Inače, to je bio čas obuke u okviru škole „Pegaz“ iz Beograda.

Svirao kontru... Gordon Stopar u popularnom spotu za pivo
Svirao kontru... Gordon Stopar u popularnom spotu za pivo

Nekoliko puta uzletali- Uzrok nesreće još se ispituje. Prema nekim informacijama, zadatak leta instruktoru i pilotu studentu bila je rutinska vežba otkaza jednog motora, a letelica se srušila upravo zbog prestanka rada jednog od motora. Prema drugoj verziji, do nesreće je došlo kada su instruktor i učenik uvežbavali školske krugove u zoni aerodroma, a prilikom drugog zaokreta došlo je do pada u kom su obojica poginula. U obe verzije nesreća se dogodila na maloj visini - navodi za Kurir izvor iz istrage.Kako saznajemo, Živković i Stopar su u toku jučerašnjeg dana nekoliko puta uzletali.- Kad su poslednji put seli u avion i poleteli, napravili su jedan krug. Leteli su malom brzinom i na nisko. Nekih 200-300 metara nakon uzletanja letelica se odjednom srušila u njivu s visine od oko 100 metara. Pala je na krilo, a potom se zapalila - kaže izvor Kurira iz istrage.Na mesto nesreće ubrzo su stigle vatrogasne i ekipe Hitne pomoći.- Avion je već bio potpuno izgoreo! Vatrogasci i lekari su zatekli jeziv prizor. Tela dvojice pilota bila su ugljenisana. Vatrogasci su protivpožarnim aparatima ugasili manji požar. Dim se širio na sve strane - kaže naš sagovornik.U mađarskom registruPredsednik Komisije za utvrđivanje ozbiljnih udesa u civilnom vazduhoplovstvu Zoran Petrović izjavio je da je sportski avion bio na trenažnom letenju. On je istakao da je reč o ozbiljnom udesu u civilnom vazduhoplovstvu i da je avion „cesna“ bio u mađarskom registru civilnog vazduhoplovstva.

Mesto nesreće... Sportski aerodrom Ečka
Mesto nesreće... Sportski aerodrom Ečka

Poslednji nastup Gordona StoparaPREKSINOĆ SVIRALI ZAJEDNO Gordon Stopar svirao je kontru u novosadskom orkestru Romansa. Kurir je juče uspeo da stupi u kontakt sa Stoparovim kolegama iz orkestra.- Potreseni smo, upravo smo saznali šta se dogodilo. Razumite nas, ne možemo više da pričamo - rekao nam je Danilo Ninković. Njegov kolega Nikola Miletić kaže da su preksinoć svirali zajedno. - Kad god smo svirali, stajao je pored mene. Ne znam kako ću sada da sviram - kroz suze je rekao Miletić.

Ogromno iskustvoRADIO KAO PROBNI PILOTŽivkovićevi prijatelji kažu da je on bio jedan od najiskusnijih pilota.- Žile je radio kao probni pilot u Vojsci Srbije. Bio je u penziji. Ranije je radio u Direktoratu za civilno vazduhoplovstvo. Oženjen je i ima sina i ćerku - ispričao je prijatelj.

Istraga... Policija obavila uviđaj
Istraga... Policija obavila uviđaj

Postoji 23 godine ŠKOLA „PEGAZ“ PRIZNATA U SVETU „Pegaz pajlot akademi“ osnovan je 1992. godine. Kako se navodi na njihovom sajtu, ljudi koji rukovode školom poseduju bogatstvo znanja, ne samo o obuci pilota već i o svim drugim aspektima vazduhoplovstva i avijacije.

zrok padaPRVA VERZIJA- avion „cesna“ sa pilotom i učenikom poleteo sa aerodroma Ečka- zadatak leta bila je rutinska vežba otkaza jednog motora, tj. poletanje sa oba motora u radu od kojih je jedan na malom gasu- avion se srušio posle manevra na maloj visini, jedan motor je zaista otkazaoDRUGA VERZIJA- pilot i njegov učenik krenuli na trenažni let- zadatak leta bio je da polaznik vežba školske krugove- avion se srušio prilikom manevra na maloj visiniPetar Vojinović, PORTAL TANGO SIKS INSTRUKTOR BIO ISKUSANPetar Vojinović, urednik portala Tango siks, kaže za Kurir da je obukom rukovodio iskusni pilot-instruktor.- Dragan Živković je leteo i u civilstvu i u Vojsci Srbije, i poznat je kao savestan profesionalac. Škola letenja čiji je avion izgubljen jedna je od poznatijih u Srbiji, rade na sportskom aerodromu Lisičji jarak, koji je trenutno van upotrebe, pa se obuka obavljala na aerodromu Ečka. Većina udesa, kada govorimo o oblasti opšte avijacije i rekreativnog letenja, uzrokovana je ljudskim faktorom - rekao je Vojinović.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track