TRAGEDIJA NA PASULJANSKIM LIVADAMA: Suđenje za smrt kadeta ponovo odloženo

Redovna kontrola krivičara

TRAGEDIJA NA PASULJANSKIM LIVADAMA: Suđenje za smrt kadeta ponovo odloženo

Crna Hronika -
Suđenje kadetima Vojske Srbije (VS) u Osnovnom sudu u Despotvcu, zakazano za sutra, za tragediju na poligonu Pasuljanske livade 2012. godine, ponovo je odloženo, izjavio je danas predsednik suda Jovan Velisavljević.

Novi termin biće poznat tokom dana ili sutra i biće zakazan u najkraćem roku, rekao je on.

"Suđenje je otkazano zbog redovne kontrole sudija krivičara od strane Apelacionog suda Kragujevac, koja se održava sutra za sudije sudova u Pomoravskom okrugu", objasnio je Velisavljević.

Prvo ročište bivšim kadetima bilo je zakazano za 30. septembra, pa je odloženo za 17. novembar na zahtev advokata Bože Prelevića iz Beograda, branioca, okrivljenog kadeta Mladena Milosavljevića iz Aleksinca.

Sudija u tom predmetu je Blagica Milojević, a optužnicu zastupa javni tužilac Marina Vukičević. U Osnovnom sudu u Despotovcu sudiće se bivšim kadetima VS Mladenu Milosavljeviću iz Aleksinca, Štefanu Milosavljeviću iz Novog Sada, Nikoli Garabiljeviću iz Šapca i Milanu Karišiku iz Hajdučice za krivično delo teško delo protiv opšte sigurnosti.

Za tu tragediju optužen je i major VS Vinko Žnidrašič, u vreme tragedije saradnik u nastavi na katedri za taktiku Vojne akademije, a sada asistent Vojne akademije na predmetu "Taktika jednice pešadije 2" za krivično delo nepreduzimanja mera za obezbeđenje vojne jedinice.

Žnidaršiču se sudi pred Višim sudom u Jagodini, a suđenje je počelo 24.juna i nastavljeno saslušanjem svedoka, 17. septembra. Ponovo je zakazano za 19. novembra, rekao je zamenik višeg javnog tužioca u Jagodini Miomir Vasić.

Vasić zastupa optužnicu protiv Žnidrasiča, a sudskim većem predsedva sudija Lepomir Milosavljević. Žnidrašič je na prvom susretu sa sudijom Višeg suda u Jagodini negirao krivicu.

Na Poligonu VS Pasuljanske livade kod Chuprije, koji teritorijalno pripada opštini Despotovac, 18.juna 2012. godine u 9,05 sati, u toku priprema za vežbu "Diplomac 2012", od zaostalog projektila automatskog bacača granata, koga su kadeti pronašli a jedan od njih, navodno, šutnuo i izazvao eksploziju, poginilo je dvoje kadeta četvrte godine Vojne akademije: Milina Miletić (23) iz Gornjeg Milanovca i Filip Milojević iz Gornje Trnave kod Topola, a petoro kadeta povređeno.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track