UBISTVO IZ NEHATA: Drug alpiniste pod istragom!
Foto: FB, Profimedia

Italijansko tužilaštvo pokrenulo postupak

UBISTVO IZ NEHATA: Drug alpiniste pod istragom!

Crna Hronika -

Aleksa Popadić sumnjiči se da je slučajno doveo u opasnost život Aleksandra Džavovića pošto je na svoju ruku doneo odluku da se otkači s užeta tokom uspinjanja

UDINE - Italijansko tužilaštvo pokrenulo je istragu protiv srpskog alpiniste Alekse Popadića (33) zbog sumnje da je odgovoran za nesreću u kojoj je na planini Monte Kanin u Julijanskim Alpima 18. juna nastradao Aleksandar Džavović (30) iz Čajetine. Džavović je, podsetimo, poginuo u tragediji u kojoj su on, njegova verenica Marija Đorđević (28) i osumnjičeni Popadić u grupi od 11 građana Srbije pokušali da osvoje vrh koji se nalazi na 2.300 metara nadmorske visine.Aleksa Popadić je posle nesreće u kojoj je i sam teško povređen helikopterom u stanju hipotermije prebačen u bolnicu u Udinama, gde se i dalje oporavlja.Otkačio se- Popadić se sumnjiči da je nepažnjom i neiskustvom tokom planinarenja, ne obraćajući pažnju na instrukcije vodiča da se zaustave, nastavio da se penje na vrh koji je pod snegom. Dok su ostali planinari stajali kako bi se proverilo da li i dalje postoje uslovi za uspinjanje, on se najverovatnije otkačio od užeta i zauzeo vodeću poziciju u grupi, koju su, osim njega, činili Aleksandar Džavović i Marija Đorđević. U jednom trenutku se okliznuo i survao, a za sobom povukao i ostale - navodi se u izveštaju tužioca Lucija Tercariola.Kako se sumnja, time što se otkačio od užeta i tako nastavio kretanje ka vrhu, Aleksa Popadić je iz nehata doveo do smrti alpiniste i ugrozio život njegove verenice. Odluka da okači konopac i nastavi uspinjanje dovela je do toga da se survaju u provaliju duboku više od 100 metara i završe na steni koja se nalazila ispod njih.Analiza- Aleksi Popadiću je dodeljen advokat po službenoj dužnosti i čim se oporavi, on će dati svoj iskaz u svojstvu osumnjičenog - navodi se u izveštaju italijanskog tužilaštva.U okviru istrage urađena je obdukcija tela nastradalog, a čekaju se i rezultati toksikoloških analiza pokojnog Aleksandra.- Kao svedok tragedije, trebalo bi da bude saslušana i Marija Đorđević, koja se nekoliko dana posle nesreće vratila u Srbiju, gde je čeka operacija ruke - objašnjava izvor Kurira.

Aleksa PopadićOPORAVLJA SEAleksa Popadić, koji je teže povređen u ovoj nezgodi i koji je prilikom pada zapao u hipotermiju, oporavlja se i nije životno ugrožen.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja