UBISTVO SLAVKA ĆURUVIJE: Romić negirao krivicu za likvidaciju novinara
Foto: Zorana Jevt

Specijalni sud

UBISTVO SLAVKA ĆURUVIJE: Romić negirao krivicu za likvidaciju novinara

Crna Hronika -
Advokat Zora Dobričanin Nikodinović koja brani Romića ocenila je posle iznišenja odbrane njenog klijenta da je on ubedljivo izneo svoju odbranu i da ne strahuje za njegovu sudbinu, ako u obzir budu uzete pravne činjenice i dokazi

BEOGRAD - Suđenje za ubistvo novinara i vlasnika listova "Dnevni telegraf" i "Evropljanin" Slavka Ćuruvije nastavljeno je danas u Specijalnom sudu u Beogradu ;iznošenjem odbrane četvrtog optuženog, bivšeg pripadnika Državne bezbednosti (DB) Ratka Romića, koji je negirao krivicu.

Kako je novinarima ispred zgrade suda rekao punomoćnik porodice Ćuruvija Slobodan Ružić, Romić je istakao da nije učinio krivično delo, niti na bilo koji način učestvovao u ubistvu Slavka Ćuruvije.

"Smatramo da dokazi koji su navedni u toku istrage i oni koji će biti izvedeni na glavnom pretresu pokazati da njegova odbrana nije tačna i očekujemo da će navodi optužnice biti dokazani", rekao je Ružić.

Prema Ružićevim rečima, spisak svedoka još nije utvrđen, ali on očekuje da će se spisak koji su predložili tužilac, odbrana i punomoćnici redukovati, jer bi, kako je naveo, u suprotnom proces predugo trajao.

Branilac okrivljenog Romića Zora Dobričanin Nikodinović ocenila je da je njen klijent ubedljivo izneo svoju odbranu i da ne strahuje za njegovu sudbinu, ako u obzir budu uzete prave činjenice i dokazi.

"Činjenice i dokazi ga nisu doveli pred sud, već sila i pritisak. Ako budu odlučivali činjenice, dokazi i zakon, ja se ne bojim, ako budu odlučivali sila i pritisci, pred oružjem ćute zakoni", rekla je Zora Dobričanin Nikodinović.

Upitana da kaže o kakvim je pritiscima reč, ona je odgovorila da je o tome već obavestila medije i sve one koji su zainteresovani za to.

Za ubistvo Ćuruvije su pored Romića, optuženi i bivši načelnik Resora DB Radomir Marković, bivši načelnik beogradskog centra DB Milan Radonjić, ;kao i pripadnik rezervnog sastava tog resora Miroslav Kurak, koji je u bekstvu.

Slavko Ćuruvija ubijen je 11. aprila 1999. godine, u vreme NATO bombardovanja Srbije, ispred zgrade u kojoj je živeo u Beogradu. Po optužnici, Ćuruviju je ubio Miroslav Kurak, a saučesnik mu je bio Ratko Romić, koji je drškom pištolja udario Ćuruvijinu suprugu Branku Prpu u glavu.

Po optužnici, plan ubistva i operativno praćenje naredio je Radomir Marković.

Kako se navodi u optužnici, Ćuruvija je ubijen po nalogu nepoznatih lica iz vrha vlasti zbog "javnog istupanja u zemlji i inostranstvu i kritike nosilaca političke vlasti, mogućnosti da utiče na javno mnjenje i delovanje opozicionih društvenih snaga, radi očuvanja postojeće vlasti".

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track