UBISTVO TIJANE JURIĆ: Podignuta optužnica protiv Dragana Đurića

Produžen pritvor

UBISTVO TIJANE JURIĆ: Podignuta optužnica protiv Dragana Đurića

Crna Hronika -
Okrivljeni i branilac imaju rok od 8 dana da dostave sudu odgovor na optužnicu, nakon čega će vanpretresno veće Višeg suda u Subotici pristupiti ispitivanju optužnice

SUBOTICA - Protiv Dragana Đurića, Viši javni tužilac u Subotici danas je Višem sudu u Subotici podneo optužnicu, zbog opravdane sumnje da je izvršio krivična dela teško ubistvo i pokušaj silovanja.

- Optužnica je današnjeg dana zaprimljena u ovom sudu i u skladu Zakonika o krivičnom postupku, dostavljena okrivljenom i njegovom braniocu sa poukom o pravu na odgovor. Okrivljeni i branilac imaju rok od 8 (osam) dana da dostave sudu odgovor na optužnicu, nakon čega će vanpretresno veće Višeg suda u Subotici pristupiti ispitivanju optužnice. Istovremeno, vanpretresno veće je ispitalo i usvojilo predlog Višeg javnog tužioca u Subotici stavljen u optužnici, te produžilo pritvor protiv okrivljenog

Dragana Đurića za narednih 30 dana, za koje vreme će optužnica biti u skladu sa odgovarajućim odredbama Zakonika o krivičnom postupku, ispitana. Pritvor je produžen zbog opasnosti od bekstva, opasnosti od ponavljanja krivičnog dela i načina izvršenja i težine posledica krivičnog dela- kaže Rajko Maravić, sekretar Višeg suda u Subotici.

Podsetimo Tijana Jurić nestala je 26. jula prošle godine oko jedan čas posle ponoći, na putu ka sportskom centru u Bajmoku Potraga za njom trajala je dve nedelje, da bi devojčicino telo bilo pronađeno 7. avgusta u blizini deponije u naselju Aleksa Šantić. Istog dana uhapšen je mesar Dragan Đurić, koji je sam policiju odveo do mesta zločina, gde je, prema sopstvenom priznanju, devojčicu monstruozno ubio.

Foto: Zorana Jevtić
Foto: Zorana Jevtić

Đurićev branilac traži nadležnost drugog suda!

-Kao branilac okrivljenog, zatražio sam juče od Višeg suda u Subotici da Vrhovnom Kasacionom sudu uputi Predlog za delegiranje sudske nadležnosti na drugi stvarno nadležan sud. Takva mogućnost je predviđena Zakonikom o krivičnom postupku i sa stanovišta odbrane smatram da je duboko opravdana i logična – kaže Đurićev branilac, Viktor Gostiljac.

Kako je dalje saopštio, očigledno je da je ovaj slučaj postao paradigma krivičnih dela koja se po svakom merilu smatraju najtežim, a ime Tijane Jurić sinonim za žrtve, i prošle i buduće.

-Takođe, je notorna činjenica da je domaća javnost, a naročito subotička javnost duboko potresena ovim tragičnim događajem, i to sa punim pravom. Usled toga, postavlja se pitanje: Da li okrivljeni u takvoj atmosferi može imati pravično suđenje pred sudom u Subotici?Mislim da ovaj postupak ne zaslužuje da ima i jednu mrlju na sebi i nema razloga da se postupanje ne poveri drugom nadležnom sudu, čije sudije neće biti izložene bilo kakvim pritiscima – kaže Gostiljac.

( S.S.)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track