UHAPŠEN GORAN PERČEVIĆ: Ojadio banku za 12 miliona evra!
Foto: Tanjug

Vlasnik preduzeća „Interkomerc“ krio se kod prijatelja u beogradskom naselju Banjica

UHAPŠEN GORAN PERČEVIĆ: Ojadio banku za 12 miliona evra!

Crna Hronika -
On se tereti da je s čelnicima Univerzal banke ugovorio odobravanje 34 kredita bez pokrića, pa je banka propala

BEOGRAD - Policija je u subotu veče uhapsila Gorana Perčevića (49), bivšeg funkcionera SPS i vlasnika preduzeća „Interkomerc“, osumnjičenog da je s rukovodstvom Univerzal banke ugovorio odobravanje 34 kredita firmama koje nisu mogle da vrate kredit.

Na taj način Univerzal banka je oštećena za više od 1,4 milijarde dinara, što danas vredi oko 12 miliona evra, i na kraju je ostala bez dozvole za rad.

Perčević je uhapšen na Banjici, u stanu svog prijatelja, gde je pokušavao da sakrije od kada je za njim raspisana poternica.Policija je privela i Milivoja Ćosića, vlasnika stana u kojem se krio Perčević. On je Perčevićev saradnik i s njim je radio u „Interkomercu“, a i sinovac ministra iz vlade Mirka Marjanovića Živote Ćosića.Inače, Perčević je pokušao da zavara trag inspektorima, pa je svoj džip sve vreme držao ispred sopstvenog stana u Beogradu.Ministar policije Nebojša Stefanović rekao je juče da je istraga protiv Perčevića trajala šest meseci i da je za njim raspisana poternica, pošto ga policija ranije juče nije našla na adresi stanovanja.- On se sumnjiči za malverzacije u privredi, kada je iskorišćavanjem svog položaja, ovlašćenja i prekoračenja granica svog ovlašćenja neposredno dogovarao s rukovodiocima Univerzal banke različito odobravanje i obezbeđivanje kredita firmama - objasnio je Stefanović.Ministar je naglasio da su malverzacije dovele do toga da se Univerzal banci oduzme dozvola za rad.- Određenim firmama odobrena su 34 kredita u ukupnom iznosu većem od 1,4 milijarde dinara. U startu se znalo da te firme, zbog kreditne nesposobnosti i neadekvatnih sredstava, ne mogu vratiti kredite u celosti. To je izazvalo pad adekvatnosti kapitala Univerzal banke i oduzimanje dozvole za rad, kao i štetu za akcionare i deponente ove banke - rekao je Stefanović.

KonsultacijeGradimir Nalić, advokat Gorana Perčevića, govorio je ranije juče da je njegov klijent na putu i da će se odazvati pozivu najkasnije sutra.- On je povodom slučaja Univerzal banke dvaput pozivan u MUP i jednom u Više tužilaštvo kao svedok i svakom pozivu se odazivao. Tako će uraditi i u ovom slučaju, ali nije dobio nikakav poziv - rekao je Nalić.On je sinoć Kuriru rekao da je obavešten o hapšenju, ali da je sve što zna ono, što je pročitao na sajtu Kurira.- O daljim koracima odlučiću posle konsultacija s klijentom. Ne znam zašto je uhapšen kad mu nije uručen ni poziv, ali policija u određenim situacijama ima pravo da tako postupa - rekao je Nalić.Kurir je juče tokom dana imao nezvanična saznanja da je Perčević u Srbiji.Saslušavan kao svedokU februaru 2014. policija je uhapsila petoro bivših i sadašnjih funkcionera Univerzal banke zbog sumnje da su pribavili protivpravnu imovinsku korist od oko 1,35 miliona evra i oko 402 miliona dinara. Među uhapšenima je i Dragan Tomić, predsednik IO Univerzal banke i nekadašnji poslanik SNS, koji se sumnjiči da je 2012. i 2013. dao dva sporna kredita od po dva i po miliona evra firmama Perčevića i Đurića.- Perčević je u aprilu u Tužilaštvu za organizovani kriminal saslušan kao svedok u postupku protiv Dragana Tomića. Rekao je da je „Interkomerc“ kredite vraćala uredno, sve dok nije zapala u blokadu i da je ponovo stala na noge i da bi mogla da nastavi sa vraćanjem kredita“ - kaže izvor.

Izbegao bankrotNAJVEĆI DUŽNIKPerčević je vlasnik firmi „Koteks“ i „Interkomerc“, koje spadaju u najveće kreditne dužnike u Srbiji, a uspeo je da izbegne bankrot, pošto se dogovorio sa najvećim poveriocima, koji su pristali da im dve godine isplaćuje samo kamatu.Počasti u prestoniciBIZNISMEN 2012. GODINEPrivredna komora Beograda proglasila je Perčevića za poslovnu ličnost 2012. A Ivica Dačić rekao je 2011, prilikom obeležavanja 60 godina rada „Interkomerca“, da su njih dvojica zajedno počeli kao političari , a da Perčeviću ide bolje.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track