UVIĐAJ O NEZGODI GALEBA KOD ČENEJA: Evo šta o VANREDNOM SLETANJU kaže GLAVNI ISTRAŽITELJ nesreće
Foto: Aleksandar Jovanović Cile

Avion pomeren iz bezbednosnih razloga

UVIĐAJ O NEZGODI GALEBA KOD ČENEJA: Evo šta o VANREDNOM SLETANJU kaže GLAVNI ISTRAŽITELJ nesreće

Crna Hronika -

Kvar motora prvi je poznati uzrok ozbiljne nezgode prilikom vanrednog sletanja Galeb G-2A na „Čeneju“, zaključak je nakon izvršenog uvida istražitelja Centra za istraživanje nesreća u saobraćaju.

Pilot nije povrđen u nezgodi, potvrdio je glavni istražitelj za vazduhoplovne nesreće, Nebojša Petrović. On navodi da je Galeb G-2A (JU-YAK) poleteo sa aerodroma „Čenej“ oko 17h, ali da je ubrzo došlo do vanrednog sletanja.

"Avion je prilikom postizanja brzine, na otprilike 300 metara, imao problem sa pogonskom grupom, odnosno sa motorom. Došlo je do prekida rada motora. Iz tog razloga je pilot prešao u fazu vanrednog sletanja. Prilikom sletanja na aerodrom avion je pao na nos zbog toga što je udar bio nešto jači. Verovatno zbog činjenice da pilot nije mogao da kontroliše brzinu sletanja i u trenutku kada je avion dotakao pistu nosnom nogom došlo je do njenog loma i nabadanja na nos aviona. Ovom prilikom nije došlo do bilo kakvih posledica po pilota. On je nepovređen izašao iz aviona", objašnjava Petrović i dodaje da ovakav događaj ne treba nazivati „udesom“ već „ozbiljnom nezgodom“.

Prema njegovim rečima, istraga će pokazati da li je samo ovo uzrok nezgode ili eventualno ima još elemenata koji su doveli do nje.

Kako je objašnjeno, avion je iz bezbednosnih razloga pomeren sa mesta nezgode.

"Uz našu dozvolu avion je pomeren sa piste pošto se radi o vojnom avionu koji je, između ostalog, bio i napunjen gorivom. Iz bezbednosnih razloga on je pomeren na sigurno."

Zakonska obaveza Centra za istraživanje nesreće jeste da prve informacije o uzrocima ove nezgode da posle pet dana, objašnjava Petrović za Tango Six i dodaje da će konačni rezultati istrage biti poznati tek nakon tri do šest meseci:

"Ovakvi događaji su u našoj praksi dosta zahtevni jer, na svu sreću, nemamo puno nesreća i udesa i onda se trudimo da maksimalno posvetimo svakom događaju adekvatno vreme i prostor. Istraga će sigurno trajati između tri i šest meseci."

(Tango Six)

(Foto: Ilustracija/Aleksandar Jovanović)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track