UŽAS U ALEKSANDROVCU: Dve devojčice stradale od udara groma
Foto: Shutterstock

Žrtve tokom nevremena

UŽAS U ALEKSANDROVCU: Dve devojčice stradale od udara groma

Crna Hronika -

Zapadni deo Srbije juče po podne zahvatila je snažna oluja, praćena kišom i grmljavinom, koja je usmrtila petnaestogodišnjakinje Anđelu Baćević i Ivanu Ivanović kad su se vra}ale kući sa bazena

ALEKSANDROVAC - Petnaestogodišnja Anđela Baćević iz Aleksandrovca i njena drugarica i vršnjakinja Ivana Ivanović iz sela Rudenica poginule su juče od udara groma u Aleksandrovcu.Ovu opštinu je juče oko 18 časova zahvatilo jako nevreme, koje je i dovelo do tragedije.Služile se mobilnim- Prema prvim saznanjima, devojčice su se vraćale sa gradskog bazena u Aleksandrovcu. Bežeći od nevremena, nedaleko od Hale sportova u Alesandrovcu zadesila ih je nesreća. Anđela je od direktnog udara groma stradala na licu mesta, dok je Ivana hitno prebačena u kruševačku bolnicu.

Lekari su se do 20.30 časova borili da je vrate u život, ali svi napori da je reanimiraju bili su uzaludni. Ivana je bila četvrto dete u rudeničkoj porodici u kojoj se ovih dana pripremalo slavlje, jer se udaje njena starija sestra, a zadesila ih je tragedija - rekao je izvor za Kurir i dodao da postoji sumnja da su se devojčice tokom nevremena služile mobilnim telefonom.Očevidac stravičnog događaja u Aleksandrovcu bio je Saško Rilak, zaposlen u lokalnoj Hali sportova. On je prvi dotrčao na lice mesta da pomogne nesrećnim devojčicama, koje je grom bukvalno srušio u Kruševačkoj ulici.

- Duvao je jak vetar i padala je kiša, a onda se začuo prasak. Video sam prolaznike i automobile kako su odjednom zastali u Kruševačkoj ulici. Istrčao sam iz prostorija Hale sportova i došao na lice mesta. Bio je to stravičan prizor. Na trotoaru su nepomično ležale dve devojčice koje je pogodio grom. Odmah su stigla i kola Hitne pomoći aleksandrovačkog Doma zdravlja. Teško mi je da govorim o ovoj strašnoj tragediji - rekao je vidno uzbuđen Saško Rilak.Saznajemo da je mala Anđela živela s roditeljima, gastarbajterima, u Švajcarskoj, gde je završila osnovnu školu, i da je došla kod bake i deke na raspust. Njena drugarica iz detinjstva Ivana Ivanović završila je Osnovnu školu „Aca Aleksić“ u Aleksandrovcu.Inače, jaka kiša i snažan vetar praćeni grmljavinom juče su zahvatili zapadni deo Srbije. Alarmantno je bilo u Čačku, gde su obilne padavine potopile neke ulice, zbog čega je saobraćaj bio otežan.- Most u centru grada, kod bivše „Ishrane“, još je neprohodan zbog visoke vode, a više automobila je zaglavljeno na tom mestu. Šteta je pričinjena stanovnicima u Ulici Svetog Save, kao i u naseljima Ljubić i Trbušani. Bujica se kretala Lominom ulicom, dok je u Atenici skoro zaustavila saobraćaj. Nemanjina ulica takođe je bila pod vodom - preneli su sinoć mediji.Lilo širom zemljeU lokalnom štabu za civilnu zaštitu naveli su da nije došlo do izlivanja reka i da nije prijavljena šteta većih razmera. Nevreme je zahvatilo i Ivanjicu i Gornji Milanovac. Jaka kiša padala je i na području Topole, ali bez grada, a nevreme je zahvatilo i okolinu Kragujevca, sela Luznice i Ramaća, dok je krupan grad padao u selima na planini Rudnik. Nevreme nije poštedelo ni požešku opštinu, gde je voda nosila oranice.Kiša je zahvatila i Veliku Reku kod Malog Zvornika, a usled obilnih padavina na magistralnom putu Loznica - Mali Zvornik - Ljubovija, na više mesta, došlo je do odronjavanja zemlje. Na deonici puta Ljubovija-Crnča, usled izlivanja potoka, bio je obustavljen saobraćaj.

Opasno i u regionuU BIH PROGLAŠENO VANREDNO STANJEU nekoliko opština u centralnim delovima BiH juče je proglašena vanredna situacija zbog posledica snažnog nevremena koje je u poslednjih 48 sati pogodilo taj deo zemlje i ugrozilo veći broj porodičnih kuća.Zbog obilnih padavina otežan je saobraćaj na mnogim putevima u ovom regionu, a u nekim mestima proradila su i klizišta.Olujno nevreme zahvatilo je područje Tuzle i Zenice.

Grmelo i kod PožegeU VATRENOJ STIHIJI STRADALI STOKA I MEHANIZACIJAU selu Mala Ježevica, nedaleko od Požege, udar groma izazvao je požar u štali porodice Đukić, u kome je stradalo pet bikova i dve krave, ali i poljoprivredna mehanizacija. Nezvanično, grom je udario u deo štale u kojem je bilo seno, posle čega je izbio požar i velikom brzinom se proširio. Iako su u pomoć pritekle i komšije, vatra je ipak bila kobna za sedam grla stoke. Prema prvim procenama, šteta premašuje iznos od 70.000 evra.

ČinjeniceOPASNA GRMLJAVINAJul 2016 - Pastir S. H., star oko 40 godina, poginuo je od udara groma u planinama sela Kuklibeg, u opštini Dragaš na Kosovu.jun 2016 - Stanojka Vasić (63) poginula je od udara groma dok je čuvala stoku u selu Paralovo, u opštini Novo Brdo na Kosovu.jun 2016 - U kući Milomira Goloskokovića u selu Zlatarić udario je grom i izazvao požar, koji je naneo veliku štetu, ali niko od ukućana, srećom, nije povređen.jul 2013 - Berači malina Zorica Nikolić (50) iz Požege i Miroslav Blagojević iz sela Ruda Bukva poginuli su u tom selu od udara groma kad su se od nevremena sakrili u šupu.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track