VIDEO RATNICI ISIL STIGLI U BOSNU: Najveći islamista Australije kupio zemlju 260 km od Beograda

Novi vođa vehabijske zajednice

VIDEO RATNICI ISIL STIGLI U BOSNU: Najveći islamista Australije kupio zemlju 260 km od Beograda

Crna Hronika -
Harun Mehičević, zvani Abu Talha, koji vodi Centar za islamske studije El-Furkan u Melburnu nedavno je kupio 20 ari zemlje kod Maglaja i planira da se iz australije preseli u BiH

MAGLAJ - Harun Mehičević, zvani Abu Talha, koji vodi Centar za islamske studije El-Furkan u Melburnu, a predstavlja najveći bezbednosni problem Australije, kupio je nedavno zemljište u selu Ošvama kod Maglaja koje su dale najviše boraca za Islamsku državu u Siriji i Iraku.

Mehičević je, inače, rođen u Mostaru 1972. godine pod imenom Alen. Već dve godine australijska policija pokušava da dokaže njegovu povezanost s terorizmom, odnosno podršku ISIL-u i vrbovanja za džihad u Siriji. On je kupio 20 ari zemlje u selu Ošvama, a poznat je kao nekadašnji posetilac vehabijske zajednice u Gornjoj Maoči. Mehičević je inače u Melburnu okupio grupu vernika, mladih sledbenika kojima je govorio: Mrzite nevernike. Sada se priprema za dolazak u BiH.

Foto: printscreen Youtube
Foto: printscreen Youtube

Svi džihadisti koji su kupili zemlju Ošvama

Zemljište u Ošvama je kupio je i njegov bliski suradnik Jasin Rizvić, koji je trenutno na sirijskom ratištu, kao i Ismar Hadrović, selefija iz Olova, poznat po napadu na učesnike Kvir festivala u Sarajevu 2008. godine.

Izet Hadžić, zvani Žara, prvi je kupio kuću u ovom naselju u kojem su pre rata živeli stanovnici srpske nacionalnosti. Pojedini su se vratili, ali oni koji nisu, poslednje tri godine prodaju imanja pripadnicima vehabijske zajednice.

Novac je pristizao iz Beča. Nakon Hadžića imanja kupuju Emir Ališić, Amir Džinić, Atif Nuhanović, Hamdo Fojnica i Adem Karamuja.

Kao i u drugim sličnim sredinama, i u Ošvama negiraju bilo kakvu povezanost sa terorizmom, mada su ovde boravili neki od optuženih za ovo delo.

Inače australijska policija uspela je da uhapsi Mehičevićeve saradnike i sledbenike. Pre tri godine uhapšem je Adnan Karabegović, koji je optužen je za pripremu terorističkog napada. Još jedan mladić bosanskog porekla iz grupe sledbenika Haruna Mehičevića uhapšen je početkom ovog meseca.

Tek punoletni Harun Čaušević, sa grupom svojih vršnjaka koji vode poreklo iz Makedonije i sa Kosova, optužen je za pripremu i planiranje terorističkog napada. Bili su aktivni članovi grupe koja se okupljala u centru El-Furkan.

Foto: printscreen Youtube
Foto: printscreen Youtube

Sve je više uočljiva povezanost mladića poreklom iz BiH, Kosova, Makedonije i Sandžaka koji žive u zapadnim zemljama. Pre nekoliko dana iz BiH proteran je Samir Baltić, zvani Abdulkadir, državljanin Makedonije, jer je bio pretnja nacionalnoj bezbednosti. Uočeno je da tokom posete raznim verskim predavanjima, poput onih u udruženju Feth u Kaknju, Baltić podržava ISIL.

Foto: printscreen Youtube
Foto: printscreen Youtube

Pre odlaska u Siriju u julu 2013., ovde je živeo Emrah Fojnica, svojevremeno sa Mevlidom Jašarevićem suoptuženi za teroristički napad na Amabasadu SAD-a u Sarajevu. Tada su put Sirije sa Fojnicom krenuli Azimir Ališić, koji je u Ošve doselio iz Sanskog Mosta, i Atif Nuhanović iz Zenice. Sva trojica su poginula. Iako se za Emraha Fojnicu navodilo da je poginuo u avgustu prošle godine kao bombaš samoubica na pijaci u okolini Bagdada, poslednje informacije govore da je nastradao nakon slučajnog aktiviranja samoubilačkog prsluka ručne izrade, kojom prilikom je ranjeno 6 njegovih saboraca iz Tunisa i Libije.

Dok je živeo u Ošvama, Emrah Fojnica je bio blizak sa Elvisom Hajrićem iz Tešnja. Zajedno su provodili vreme u Ošvama, potom i u Siriji. Hajrić će poginuti mesec dana nakon Fojnice. U Ošvama je živeo i Amir Džinić. U avgustu 2013. otišao je u Siriju zajedno sa Ademom Karamujom, Emirom Ališićem i Elvedinom Zukićem. Karamuja se vratio u februaru prošle godine. Bio je privođen u akciji Damask, odnosno hapšenju osoba povezanih s organizacijom i odlaskom na ratišta u Siriji i Iraku na strani takozvane Islamske države.

Foto: printscreen Youtube
Foto: printscreen Youtube

Amir Džinić i Elvedin Zukić su još uvek u Siriji, i to u dve suprostavljene frakcije – Džinić na strani ISIL-a, a Zukić na strani Fronta Al-Nusra. Zukiću su se pridružili i roditelji, a ranije je mu se pridružio brat Edin Zukić. Amir Džinić je u Siriju odveo i suprugu i devetoro dece. Jedino punoletan je bio sin Amer koji odmah uključio u borbu, kao i maloletni sin Almir.

Zajednicu u Ošvama posećuje i već pomenuti Ibro Delić. Označen je kao agresivan propagator ISIL-a i džihada u Siriji, možda i radikalnijim od Huseina Bilala Bosnića, sa kojim je nekada zajedno držao predavanja.

Nedavno je još jedan meštanin sela Ošve otišao u Siriju – Osman Kekić, prijašnji stanovnik Gornje Maoče. U Ošvama je kupio zemljište i počeo da gradi kuću.

Čest posetilac u Ošvama bio je i Seid Čolić iz Tešnja, koji je poginuo u Siriji. Tamo se družio s Ismarom Mešinovićem iz Tešnja, koji je u Siriju odveo i petogodišnjeg sina. Kada je Ismar poginuo, o detetu se starao Seid Čolić. Nije poznato ko je nakon njegove pogibije preuzeo dete.

Seid Čolić je inače bio blizak i sa Amirom Selimovićem i Enesom Iriškićem, članovima vehabijske zajednice u Gračanica Selu kod Živinica. Iriškić je u Siriju otišao u julu 2014. godine sa suprugom i dve maloletne ćerke. Amir Selimović je poveo suprugu i tek rođenog sina. Njihov odlazak, kazuju obaveštajni podaci, finansirao je Alis Džemailji, poreklom sa Kosova, koji je živeo u Nemačkoj a poginuo u Siriji.

Zemlju u Ošvama kupio je i Ismar Had.Za to vreme tužilaštva u BiH još raspravljaju kako se efikasnije boriti protiv terorizma. Za neke je relevantan broj tužilaca, a ne prethodni obaveštajni i policijski rad.

“Tužitlaštvo BiH je dobilo 8 novih tužilaca za terorizam i 15 zaposlenih, 5 stručnih saradnika, 5 istražitelja, među kojima smo i predvideli i 2 skrivena istražitelja”, kazao je Goran Salihović, glavni državni tužilac, i tako ovom neopreznom izjavom upozorio sve grupe u kojima se propagira terorizam i nezakoniti odlazak na strana ratišta da mogu očekivati dolazak prikrivenih istražitelja.

( Dnevna.ba)

http://www.youtube.com/watch?v=R6iGRjjIykQ

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track