VIOLINA VREDNA 300.000 EVRA VRAĆENA FRANCUSKOM KOLEKCIONARU: Otkrivena posle mejla
Foto: MUP Srbije

Saradnja srpske i francuske policije

VIOLINA VREDNA 300.000 EVRA VRAĆENA FRANCUSKOM KOLEKCIONARU: Otkrivena posle mejla

Crna Hronika -

BEOGRAD - Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović pohvalio je uspešnu saradnju srpske i francuske policije u borbi protiv organizovanog kriminala, koja se "jasno može videti" u slučaju u kojem je u Kragujevcu nađena vredna violina, ukradena jednom kolekcioinaru u Parizu, a počinioci su uhapšeni.

Vrednost instrumenta, koju je napravio ugledni italijanski majstor Filip Faser, procenjen je na 300.000 evra, navodi izvor blizak istrazi, prenosi agencija Frans pres.

Majstor iz Breše je mesec dana posle kradje dobio misteriozan mejl od jednog Srbina koji je od njega tražio da proceni vrednost violine i priložio slike.

Kako prenosi agencija Frans pres, Faser je stupio u kontakt sa kolegama u Francuskoj a oni sa osobom od koje je ukradena violina.

Ubrzo zatim je na zahtev Francuza srpska policija identifikovala pošiljaoca mejla, koji se nalazio u Prijepolju. Pretresom njegove kuće nadjena je violina u septembru 2015. i posle odgovarajuće procedure u Srbiji juče je predata francuskim zvaničnicima.

Stefanović je rekao da francuska policija može da računa na srpsku policiju.

Kako je saopšteno Stefanović je juče u Ambasadi Francuske u Beogradu prisustvovao svečanosti povodom vraćanja violine kolekcionaru u Parizu kome je bila ukradena. Kratkoj ceremoniji su pored Stefanovića prisustvovali i glavna tužiteljka Zagorka Dolovac i ambasadorka Francuske Kristin Moro.

"Rad na rasvetljavanju kradje violine vredne nekoliko stotina hiljada evra, kao i saradnja srpskih i francuskih istražnih organa na ovom, ali i drugim slučajevima, ocenjena je kao veoma dobra", navedeno je u saopštenju Ministarstva. Ambasadorka Francuske u Beogradu Kristin Moro je rekla da će zahvaljujući uspešnom radu srpskih i francuskih istražnih organa vlasniku i poznavaocu umetnosti biti vraćena izuzetna violina, jedinstven instrument velike vrednosti, ne samo u novčanom, već i u muzičkom i umetničkom smislu.

"Ova svečanost pokazuje visok stepen efikasnosti srpskih istražnih organa i pravosudja, koji su za šest meseci uspeli da nadju predmet velike vrednosti koji je ukraden u Francuskoj i da omoguće da se vrati njegovom vlasniku", kazala je Moro.

Ambasadorka je podsetila da je pre nekoliko godina, zahvajujući saradnji srpskih i francuskih policajaca, vraćena slika Kloda Monea koja je bila ukradena u Francuskoj, navodi se u saopštenju francuske ambasade.

Moro je ukazala da ovaj slučaj pokazuje sposobnost i profesionalnost francuskih i srpskih pravosudnih i policijskih organa.Stefanović je rekao da su pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova ponosni na saradnju sa francuskim kolegama, u okviru koje su kroz veliki broj zajedničkih istraga ostvareni uspešni rezultati.

"Pokazali smo da ne postoji kriminalac koji neće biti dodirnut rukom pravde i da niko ne misli da može da prošvercuje oružje ili da terorističkim napadom ugrozi bilo koju od naših zemalja", naglasio je ministar policije.

Stefanović je naveo da je srpska policija posvećena borbi protiv organizovanog kriminala, ekstremizma i terorizma, ali i pronalaženju vrednih ukradenih predmeta."Uveren sam da će naša saradnja i u narednom period dovesti do izuzetnih rezultata. Želim da poručim kolegama iz Francuske da na Srbiju kao iskrenog prijatelja i pouzdanog partnera mogu da računaju", dodao je Stefanović.

Ministar je poručio da francuske kolege na srpsku policiju mogu da računaju kao na nekoga ko će, rame uz rame sa njima, moći da nosi teret novih izazova u Evropi, od organizovanog kriminala, migrantske krize i ostalih bezbednosnih izazova.Zahvalivši se policajcima i tužiocima obe zemlje, Stefanović je naglasio da Francuska u Srbiji ima velikog prijatelja, kao i da Srbija oseća iskrenu prijateljsku podršku Francuske.

Prema rečima francuske ambasadorke, borba Francuske i Srbije je ista i dve države su tu jedna za drugu, bilo da je reč o borbi protiv organizovanog kriminala i nelegalne trgovine, posebno trgovine oružjem i ljudima, kao i borbe protiv terorizma i radikalizacije koja mu utire put.

Moro je navela da je Francuska ponosna što je uputila svoje policajce da pomognu srpskim kolegama u poslovima obezbedjenja granice usled migrantske krize.Violina je je 8. juna 2015. godine ukraden iz kuće u Parizu.

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Vesti 23 03: Evo na koliko godina robije je osuđen muž Marije Ferizović

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track