VOĐA KLANA "AMERIKA" NAPUSTIO SRBIJU: Miljanić avionom odleteo u SAD
Foto: Kurir štampano

Pre isteka kazne pušten iz italijanskog zatvora

VOĐA KLANA "AMERIKA" NAPUSTIO SRBIJU: Miljanić avionom odleteo u SAD

Crna Hronika -

Mileta Miljanić (56), vođa klana "Amerika", nedavno je iz Beograda avionom otputovao u SAD.

Prvi čovek klana koji je bavi švercom kokaina iz Južne Amerike u Evropu pušten je iz italijanskog zatvora, u kome je bio od 2010. godine kada je uhapšen, a zatim osuđen na sedam godina zatvora zbog šverca 10 kilograma kokaina iz Urugvaja u Veneciju u aprilu 2009. godine.

"Miljanić je iz italijanskog zatvora pušten pre isteka kazne zbog dobrog vladanja. Odmah posle izlaska na slobodu otputovao je u Grčku, ali se zatim pojavio i u Srbiji. Bio je kod svoje porodice u Barajevu, a zatim je avionom otputovao za Ameriku", kaže izvor iz MUP Srbije.

Miljanić je kao državljanin Amerike otputovao bez ikakvih problema, a probleme nije imao ni tokom boravka u Srbiji.Iako važi za vođu jednog od najozloglašenihih klanova, koji su u kriminalnim poslovima već decenijama, Miljanić je u Srbiji slobodan čovek, protiv koga se ne vodi nijedan postupak.

"Sa njim, tokom boravka u Srbiji, nije obavljen čak ni informativni razgovor", kaže izvor.

Miljanić je odavno poznat srpskoj policiji, ali i svim svetskim policijama. Prvi veliki narko-biznis za koji se vezuje je šverc 114 kilograma kokaina u Atinu, zbog čega je 2004. godine uhapšen u Švajcarskoj, a zatim izručen grčkim vlastima. U grčkom zatvoru bio je sve do početka 2009. godine.

Par meseci kasnije, u grčki zatvor stigao je i njegov prvi saradnik Zoran Jakšić, koji je u četvrtak uhapšen u Peruu.Jakšić je u grčki zatvor poslat iz zatvora u Nemačkoj, u kome je bio od 2004. kada je policija kod njega pronašla devet kilograma droge, uhapsila ga i osudila.

U Srbiji je Miljanić hapšen samo jednom, u akciji "Sablja", ali protiv njega tada nije pokrenuta istraga, pa je ubrzo pušten iz pritvora.

Od Voje Amerikanca preko ubistva do Miljanića i šverca kokaina

Klan "Amerika" je sredinom devedesetih osnovao Vojislav Raičević zvani Voja Amerikanac, koji je preuzeo primat u beogradskom podzemlju. Raičević je nestao 1997. i tri godine kasnije je proglašen mrtvim, iako njegovo telo nikada nije pronađeno. Zbog Raičevićevog ubistva, njegovi saradnici krenuli su u osvetu, što je rezultiralo serijom likvidacija, o kojima je policiji svojevremeno dao izjavu svedok pod pseudonimom "Srećko".

(Blic/Tamara Marković Subota)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track