Esterhazi torta

Desert

Esterhazi torta

Recept dana -

SastojciZa testo- 3 belanceta- 150 g šećera- 75 g lešnika- 2 kašike brašna- 1 kašika gustina- 1 dl vode- malo soli- 1 puna kašičica praška za pecivoZa fil- 12 žumanaca- 150 g šećera- 1/2 dl svežeg soka od pomorandže- 1 kašika gustina- 250 g putera- 150 ml slatke pavlake- 100 g bele čokolade- 50 g crne čokoladePripremaZagrejte rernu na 200 stepeni. Umutite belanca sa 1 dl vode i malo soli, dodajte šećer i mutite dok ne dobijete čvrst sneg. Umešajte brašno, gustin, prašak za pecivo i pečene mlevene lešnike. Polako ih sjedinite sa snegom od belanaca. Sipajte u podmazan pleh (prečnika 30 cm) i sve četiri kore pecite po 25 minuta.U međuvremenu, na pari 30 minuta kuvajte krem od žumanaca i šećera, pa dodajte gustin i sok od sveže ceđene pomorandže. Fil ohladite, dodajte mu penasto umućen puter i sjedinite ga sa kremom od žumanaca. Dodajte čvrsto umućenu slatku pavlaku, pa time filujte sve kore, a preostalim kremom premažite tortu. Odozgo, na krugu od istopljene i premazane bele čokolade, pomoću štapića i istopljene crne čokolade, koja se na belu nanosi u krugovima, napravite esterhazi šaru.

Savet: Tortu sa strane, po želji, obložite izdrobljenim grilijašem (istucan karamelizovani i ohlađeni šećer pomešan s mlevenim lešnicima)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track