Bastać: Personalni asistenti i lični pratioci za svu decu bez čekanja
Foto: Stefan Jokić

Beogradski izbori

Bastać: Personalni asistenti i lični pratioci za svu decu bez čekanja

Izbori 2018. -

BEOGRAD - Nosilac liste odbornika "Šta radite bre" na beogradskim izborima Marko Bastać založio se danas da sva deca u Beogradu kojima je to potrebno imaju personalne asistente i lične pratioce.

"Duge liste čekanja za lične pratioce deci, kojoj je za svakodnevni život stručna pomoć neophodna, sramota su ne samo za aktuelnu gradsku vlast već i za čitav grad, jer o tome u kakvom društvu živimo najbolje govori naš odnos prema deci", rekao je Bastać novinarima.

On je kazao da se gradski menadžer Goran Vesić hvali kako je obezbedio personalne asistente i lične pratioce za 315 dece, a zaboravlja da spomene beskonačne liste čekanja.

"Predlažemo da na nivou grada, kroz jasan sistem koordinacije svih institucija kojima je to posao, utvrdimo sve one kojima je pomoć personalnih asistenata i ličnih pratilaca neophodna. Zatim da u saradnji sa specijalizovanim institucijama i fakultetima napravimo baze osposobljenih i motivisanih personalnih asistenata i ličnih pratilaca", rekao je Bastać.

Prema njegovim rečima, finansiranje te aktivnosti, osim na bazi ušteda koje su moguće ako se ukinu projekati poput novogodišnje rasvete od pet meseci, obezbediće se i kroz fondove solidarnosti.

"Uz dodatnu edukaciju učitelja i nastavnika i prilagodjene udžbenike moguće je realizovati inkluzivni model obrazovanja za koji smo se kao društvo opredelili", rekao je Bastać i predložio da se u koordinaciji sa grupama gradjana i nevladinim organizacijama na nivou opština otvore besplatna savetovališta za porodice dece koja imaju smetnje u razvoju.

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

(KURIR TV VESTI) ČITAVA SRBIJA I REGION SE OPRAŠTAJU OD NEBOJŠE GLOGOVCA! Napustio nas je jedan od najboljih glumaca svih vremena.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track