NE DAVIMO BEOGRAD: Žuta patka pomoćniku ministra Filipu Abramoviću
Foto: Beta

odgovoran za štetan ugovor za vinču

NE DAVIMO BEOGRAD: Žuta patka pomoćniku ministra Filipu Abramoviću

Izbori 2018. -

BEOGRAD - Inicijativa Ne davimo Beograd uručila je danas žutu patku pomoćniku ministra zaduženom za upravljanje otpadom i otpadnim vodama Filipu Abramoviću, za koga navodi da je jedan od odgovornih za katastrofalno štetan ugovor za izgradnju spalionice na deponiji u Vinči.

Abramović je učestvovao na skupu posvećenom temi Javno privatno partnerstvo i koncesije u oblasti zaštite životne sredine u Skupštini Srbije, a Inicijativa je insistirala da se analiza ugovora o izgradnji spalionice nađe na zvaničnoj agendi ovog skupa.

Nastavićemo da se borimo svim sredstvima i na svim poljima da se ovaj katastrofalni ugovor, zbog koga će grad Beograd morati da izdvaja minimum 38 miliona evra godišnje, dok se ugovor ne realizuje, poručila je Inicijativa.

U saopštenju se podseća da se prema ugovoru sa konzorcijumom Suez-Itochu, Beograd obavezao da će u narednih 30 godina za tretman otpada ovom privatnom investitoru isplatiti najmanje milijardu i 150 miliona evra. Na ovaj minimalni iznos treba dodati i sve prateće infrastrukturne troškove, koji nisu mali, kao i povlašćen položaj u plasmanu električne energije dobijene iz otpada.

foto: Beta

Spalionica će četiri do pet puta poskupeti račune građana za tretman i odvođenje otpada i značajno povećati zagađenje vazduha, upozorila je Inicijativa Ne davimo Beograd.

Plan inicijative Ne davimo Beograd predviđa potpuno odustajanje od spalionice i uvođenje pravičnijeg sistema - naplata po količini generisanog otpada, a ne prema kvadratnom metru stambene jedinice.

(Kurir.rs/FoNet)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track