VUČIĆ: O dekleraciji posle beogradskih izbora
Foto: Tanjug/Dimitrije Goll

dekleracija o opstanku Srba

VUČIĆ: O dekleraciji posle beogradskih izbora

Izbori 2018. -

BEOGRAD - Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da je deklaracija o opstanku Srba gotova, ali da će o njoj biti reči tek posle održavanja izbora u Beogradu koji su zakazani za 4. mart.

Vučić je novinarima u Beogradu rekao da je on kriv što danas taj dokument nije predstavljen jer je zamolio predsednika Republike Srpske Milorada Dodika da se pre predaje dokumenta skupštini ili vladi obave razgovori i sa svim političkim činiocima u Srbiji, ali i da želi podršku međunarodne zajednice.

"Pred izbore 14 dana (u Beogradu) je nemoguće razgovarati, to bi bile samo salve uvreda. Sačekaćemo tih 14 dana i da probamo da razgovaramo i postignemo opšte nacionalno jedinstvo i ukažemo na to šta su zamerke u tom papiru", rekao je Vučić.

Vučić je rekao da želi da pokuša da naprave najbolji moguć tekst koji bi bio dobar za celokupan srpski narod.

Deklaracija treba da obuhvati pravo na upotrebu srpskog jezika i ćiriličnog pisma, pravo na izučavanje i negovanje srpske kulture, pravo na izučavanje srpske istorije i negovanje srpske slobodarske tradicije, očuvanje nacionalne geografije, pravo na očuvanje i zaštitu srpskog kulturno-istorijskog nasledja i pravo na informisanje na srpskom jeziku, navodi list.

Čelnici Srbije i Republike Srpske najavili su početkom avugusta da će početi rad na Deklaraciji.

Kako je početkom januara rečeno tekst deklaracije je usaglašen, a prema rečima predsednika RS Milorada Dodika taj dokument će se zvati Aneks sporazuma o specijalnim i paralelnim vezama između RS i Srbije.

(Kurir.rs/Beta)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track