LJAJIĆ  U MLADENOVCU: Predsednik SDPS posetio Dom za stare i poljoprivredno gazdinstvo Jovančevića
Foto: Dado Đilas

u susret izborima

LJAJIĆ U MLADENOVCU: Predsednik SDPS posetio Dom za stare i poljoprivredno gazdinstvo Jovančevića

Izbori 2018. -

BEOGRAD - SDPS će se, ako uđe u Skupštinu Beograda, zalagati za povećanje budžeta za poljoprivredu i veće podsticaje za mala gazdinstva, rečeno je danas tokom posete predsednika SDPS-a Rasima Ljajića i predsednica Odbora za poljoprivredu te stranke Lidije Aćimović poljoprivrednom domaćinstvu Perice Jovančevića u selu Vlaška kod Mladenovca.

Jedan od ciljeva SDPS-a je zalaganje za održivu poljoprivrednu proizvodnju, kvalitet i zdravstvenu bezbednost hrane, saopštio je SDPS.

Jovančevići koji se tradicionalno bave voćarstvom su primer kako treba da izgleda jedno savremeno poljoprivredno gazdinstvo.

foto: Beta/Emil Vaš

Perica Jovančević ima pet hektara zasada. Na 70 ari uzgaja borovnicu, gde primenjuje najsavremenije agrotehničke mere, počev od sadnog materijala do sistema za navodnjavanje, protivgradnih mreža i bezbedne zaštite bilja.

Ceo prinos, preko udruženja koje okuplja više od 30 poljoprivrednika iz tog kraja, izvozi u Holandiju.

Budući da je samo u podizanje ovog zasada uložio više od 40.000 evra, Jovančević kaže da će preko Ministarstva poljoprivrede aplicirati za sredstva iz fondova EU kako bi proširio proizvodnju.

Pored borovnice, uzgaja i 25 ari jagoda, od čega pet ari pod plastenikom, takođe ima i zadase brskve i višnje.

U poseti Domu za stare u Mladenovcu

Predstavnici SDP Srbije su, u želji da skrenu pažnju na potrebu poboljšanja kvaliteta starih i nemoćnih do sada posetili više domova za stare, penzionerskih klubova i dnevnih centara, saopšteno je iz te stranke.

Predsednik SDPS Rasim Ljajić danas je bio u Domu za smeštaj i brigu o starima "Sveti Nikola" u Mladenovcu.

U ovom Domu, koji ima sve uslove dostojne za život u starosti, počev od smeštaja, higijene, nege, medicinkog nadzora, 365 dana u godini popunjeno je svih 30 raspoloživih mesta.

Posetom ovakvim domovima videli smo da su u Beogradu mnogo veće podrebe za smeštaj starih i nemćnih u odnosu na raspoložive kapacitete.

Zato je neophodno podsticati otvaranje ustanova ovog tipa koje ispunjavaju zakonske i sve druge norme potrebne za život starih i nemoćnih.

Takođe potrebno je podsticati i programe kućne nege, kao i dnevnih centara i klubova kako bi se olakšao i unapredio kvalitet života ljudi treće životne dobi - saopštio je SDP Srbije. Socijaldemokratska partija Srbije kao jedan od ciljeva zacrtala je obilazak što većeg broja centara gde se okupljaju ili žive naši stariji građani.

(Kurir.rs/Tanjug)

Foto Dado Đilas

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

KURIR TV VESTI: MESEC DANA OD UBISTVA OLIVERA IVANOVIĆA! Ko su nalagodavci zločina?!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track