DVERI: Unaprediti zdravstveni sistem i pomoći teško obolelima i njihovim porodicama
Foto: Zorana Jevtić

tražiti pomoć donatora

DVERI: Unaprediti zdravstveni sistem i pomoći teško obolelima i njihovim porodicama

Izbori 2018. -

BEOGRAD - Lečenje obolelih, a naročito dece sa retkim oboljenjima, veliki je izazov za celu zajednicu, ali je glavni teret opet na porodici obolelih.

"Pomoć ovim porodicama kao i invalidima i drugim osetljivim grupama merilo je humanosti zajednice", izjavio je doktor Siniša Jagodić, član Saveta za zdravstvo Gradske organizacije Dveri Beograd.

On dodaje da na svaki način treba unapređivati rad službi kućnog i palijativnog lečenja. Pacijenti u završnoj fazi teških neizlečivih bolesti su zbog ograničenja kapaciteta prepušteni sami sebi i porodici. Nabavka lekova za bolove i sprovođenje terapije je ponekad težak problem.

"Grad treba da pokuša sa formiranjem mreže hospisa, ustanova koje se bave lečenjem ovakvih pacijenata. Za sada u gradu postoji samo jedan, što je jako malo. Oni se u svetu baziraju na dobrovoljnom radu medicinskog osoblja, što je kod nas manje ostvarivo zbog lošeg materijalnog statusa zdravstvenih radnika. Ovde bi trebalo tražiti pomoć donatora, Crkve i drugih društvenih faktora", navedeno je u saopštenju Dveri dodajući da posebne privilegije od strane grada treba da uživaju osobe koje bar dva puta godišnje daju krv.

(Kurir.rs/Foto: Zorana Jevtić, Ilustracija)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track