VESNA PEŠIĆ: Napravljen cirkus od izbora, pola stranaka je izmišljeno
Foto: Fonet

ne očekuje veliku izlaznost

VESNA PEŠIĆ: Napravljen cirkus od izbora, pola stranaka je izmišljeno

Izbori 2018. -

Na izborima u Beogradu imamo 24 liste, ali polovina tih stranaka su izmišljene, Aleksandar Vučić je hteo da napravi cirkus od izbora, da bi napravio zabunu kod birača, smatra sociološkinja Vesna Pešić.

Vesna Pešić kaže da su predstavnici, kako kaže, prave opozicije, na terenu i razgovaraju s građanima. Ona smatra da ima stranaka koje su izmišljene i dodaje da ih je Vučić izmislio kako bi napravio zabunu.

foto: Fonet

"Pravio je paralelne stranke da zbuni birače. To strašno unižava pojam izbora, zato i građani razmišljaju zašto da učestvujem u cirkusu, kažu šta će nam ta politika, mi smo nekada imali izlaznost preko 60 odsto, sada niko neće da izađe, to je stvaranje apatije. I taj neko će da pokupi glasove i svi ti glasovi do 5 odsto pripadnu Vučiću. Svi mi možemo da napišemo plan i program, pa gde su ti planovi, to su sve kvazi stranke, niti mogu da prođu niti misle da mogu da prođu. 24 liste je smešno, samo 5-6 su stvarno stranke", kaže ona.

Na pitanje da li bi mogla da prognozira rezultate, Vesna Pešić kaže da je bilo malo istraživanja, ali da sumnja da će izlaznost biti 60 odsto, jer, kako je rekla, ljudi ne izlaze na izbore jer tako izbegavaju pritisak. Ona navodi da devedesetih nije bilo opozicije na televiziji, ali da je bilo slobodnih medija.

"Ja sam bila više na televiziji za vreme Miloševića, bila sam u duelima na trećem kanalu, stalno smo išli da duele, čak i tada je bilo debata. Sad nema debata na televiziji, nemamo debate ni o jednom problemu gde možemo da kažemo šta mislimo, da debatom stignemo do rešenja".

foto: Reuters

Komentarišući listu Ljubiše Preletačevića Belog i izdavanje lične karte, ona je rekla da je za Belog, odnosno Luku Maksimovića od početka govorila da je to "političko izmotavanje".

"Da li nam politika nije potrebna ako glasamo za nekog klinca, tim ljudima je jako dobro ako glasju za to, a ne za ljude koji će da rešavaju probleme. To nema smisla, a sada je falsifikovana lična karta da bi išao na izbore, to je strašno, nameštaljka, i sad ko zna šta je on. Ima mnogo ozbiljnih stranaka koje nisu "preletačevići" i koje nisu dovoljno jake i treba ih ujediniti".

Ona je rekla da se nikada gore nije živelo, ističući da vlada atmosfera nasilja, ubistava, siromaštvo.

"To su razbojničke bande, SNS nije ništa drugo. Zaveli su nasilje i laganje. Priča o tom kapetanu da je on nekog povredio, to ništa nije tačno. To je škola laganja. Takvo nasilje, zapuštenost društva, uništenost institucija. Građani treba da izađu i glasaju za ozbiljne stranke i da oslobodimo Beograd."

Ona smatra da postoji šansa za smenu vlasti u Beogradu, jer se, kako smatra, u Beogradu zadržala politička svest i ima više glasača koji su opoziciono raspoloženi.

"Ali mi smo suviše razbijeni, razgovarala sam s Đilasom, on je najavio da će se kandidovati, ali da se ujedini opozicija. Rekla sam mu držite se onoga što ste rekli, ako ujedinite stranke da idemo svi zajedno onda bi bilo dobro da se kandidujete, ali to nije uspelo, opozicija se prepolovila. Podržavam ideju da se DS ujedini ponovo i da se napravi jaka stranka, da svi budu s građanima i da objasne šta hoće. Ako bismo sada napravili dobar rezultat, možemo da se nadamo dobrom rezultatu i na republičkim izborima"

(Kurir.rs/N1)

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

(KURIR TV VESTI) PONOVO NAM MLADOST GINE NA SRPSKIM PUTEVIMA!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track