ISPRAVKA - RUSI NISU PREBILI MIGRANTE ZATO ŠTO SU DIRALI DEVOJKE: Takav događaj se uopšte nije dogodio
Foto: Reuters

fejk

ISPRAVKA - RUSI NISU PREBILI MIGRANTE ZATO ŠTO SU DIRALI DEVOJKE: Takav događaj se uopšte nije dogodio

Planeta -

Iako su mediji prvobitno preneli vest da su migranti sa Bliskog istoka u Murmansku počeli su da uznemiravaju mlade Ruskinje, posle čega su ih prebili Rusi, vest je netačna i takav događaj se uopšte nije dogodio što je potvrdila i tamošnja policija.

Naime, tekst je propraćen ovakvim opisima: "Ruski muškarci, kao što je trebalo da pretpostave i kao što većina ljudi zna, su dosta drugačiji od onih u Evropi.

Iako policijski zvaničnici ne žele da pričaju o tome, komentari na društvenim mrežama bruje o incidentu koji se dogodio u Murmansku.

Do problema je došlo kada je Norveška izbacila 50 muškaraca sa Bliskog istoka zbog "lošeg ponašanja" i vratili ih u Rusiju, kroz koju su prošli do "zemlje meda i mleka". Kada su se opet obreli u Rusiji, muškarci su odlučili da se zabave u lokalnoj diskoteci "Gandvik" i zaboravljajući gde su, počeli su da spopadaju Ruskinje".

Dalje se netačno navodi da su migranti pokušali da pobegnu i da se sakriju, ali Rusi su ih pronašli i očitali su im lekciju. Čak se navodi i da se policajci pridružili batinjanju.

Vest je prvobitno objavljena 30. januara 2016. godine, na stranici agencije “Flash Nord”, gde je napisano da je pet Arapa pretučeno u noćnom klubu "Gandwick" u gradiću Poljarnie Zori, nakon što su uznemiravali devojke u klubu. U tekstu je navedeno da agencija nema zvaničnu potvrdu informacija, što nije sprečilo niz ruskih medija i blogova da je već sutradan preuzmu i prošire. Tako je pet aktera incidenta uskoro postalo pedeset - konkretno, “18 izbeglica hospitalizovanih nakon tuče” i “33 uhapšenih Rusa”, a incident se u daljim prenošenjima "preselio" u grad Murmansk.

Policija iz Murmanske oblasti istog dana je demantovala sve navode. Demant je i dalje dostupan na stranici novinske agencije “TASS”:

Nije bilo sukoba između migranata i lokalnog stanovništva, izbeglice se ponašaju kulturno i provode gotovo svo vreme u hotelima.

Prevođenje na engleski jezik verovatno je doprinelo tome da se vest pojavi i na našem jeziku, posle čega su ovu lažnu vest preneli i brojni domaći mediji.

Kurir.rs/Dnevno

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track