NAPETO IZNAD BALTIKA: Danci, Finci i Šveđani digli lovce na ruski bombarder
Foto ilustracija Reuters, Foto: Foto Reuters, 10 2 2017

vazdušni Incident

NAPETO IZNAD BALTIKA: Danci, Finci i Šveđani digli lovce na ruski bombarder

Planeta -

Avioni Danske, Finske i Švedske pratili su bombardere-nosače raketa Tu-160 ruskih vazduhoplovnih snaga tokom rutinskog leta iznad Baltičkog mora, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.

„Petnaestog juna strateški nosači raketa Tu-160 Vazdušno-kosmičkih snaga sprovodili su rutinske letove iznad neutralnih voda Baltičkog mora. Avione koji su leteli duž planirane trase pratili su lovci Su-27 Zapadnog vojnog okruga i avioni za radarsko otkrivanje i kontrolu A-50 vojno-transportne avijacije“, navodi se u saopštenju.

Takođe se dodaje da su na određenim etapama trase leta ruske strateške avione pratili avioni F-16 danske avijacije, finski avioni F-18 i avioni JAS-39 švedskog vazduhoplovstva.

„Piloti prema utvrđenom planu redovno izvršavaju letove iznad neutralnih voda Atlantika, Arktika, Crnog mora i Tihog okeana, kako sa baznih, tako i sa operativnih aerodroma. Svi letovi se obavlja u strogom skladu sa međunarodnim propisima o upotrebi vazdušnog prostora nad neutralnim vodama, bez kršenja granica drugih zemalja“, ističe se u saopštenju Ministarstva odbrane Rusije.

POGLEDJATE BONUS VIDEO:

(KURIR TV) SILA 14. epizoda: Sudar bombarderskih titana - Tupovljev Tu-95 vs. Boing B-52

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track