MERKELOVA I PAPA PROTIV TRAMPA: Želimo da rušimo zidove a ne da ih gradimo
Foto: AP

SAVEZ IZMEĐU BERLINA I VATIKANA

MERKELOVA I PAPA PROTIV TRAMPA: Želimo da rušimo zidove a ne da ih gradimo

Planeta -

Angela Merkel, nemačka kancelarka, izjavila je da ju je papa Franja posle sastanka u Vatikanu ohrabrio da nastave borbu za opstanak međunarodnih sporazuma o klimatskim promenama uprkos tome što je Donald Tramp odlučio da Ameriku, najmoćniju zemlju sveta, povuče iz Pariskog sporazuma o klimi.

Merkelova i poglavar Rimokatoličke crkve razgovarali su 40 minuta.

Zajednički cilj

"Papa Franja i ja delimo zajednički cilj. To je rušenje zidova, a ne njihovo podizanje", rekla je Merkelova aludirajući na Trampovu najavu da će podići zid između SAD i Meksika.

"Papa Franja me je ohrabrio da nastavimo da se borimo za opstanak međunarodnih sporazuma, uključujući i onaj o klimatskim promenama", dodala je ona.

foto: Donald Tramp

Kancelarka je papu obavestila o agendi samita Grupe 20 industrijski najrazvijenijih zemalja sveta koji će se početkom jula održati u Hamburgu. Taj sastanak će biti nova prilika da evropski zvaničnici pokušaju da ubede predsednika SAD da promeni odluku i ne povlači zemlju iz Pariskog sporazuma.

Novi pregovori

Podsećamo, Tramp je 1. juna šokirao svet izjavom da povlači SAD iz Pariskog sporazuma, ali da će početi pregovore o novom ulasku u taj sporazum pod potpuno novim uslovima. Prema Pariskom sporazumu, SAD i 187 zemalja su obavezne da globalnu temperaturu drže do dva stepena Celzijusa iznad preindustijskog doba.

Dolaskom Donalda Trampa u Belu kuću došlo je do naglog zahlađenja u odnosima zvaničnog Vašingtona sa Berlinom. Tramp je od početka krenuo žestoko, a ni Angela mu nije ostala dužna

foto: Donald Tramp

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja