(VIDEO) LETEĆI TAKSI: Veštačka inteligencija - prevoz budućnosti
Foto: Printscreen Vimeo, Foto: Printscreen Vimeo

Naučna Fantastika u praksi

(VIDEO) LETEĆI TAKSI: Veštačka inteligencija - prevoz budućnosti

Planeta -

Kompanija Airbus već oko godinu dana radi na razvoju električnih autonomnih VTOL (vertical take-off and landing) letelica, sposobnih za letenje sa krova na krov u velikim gradovima koji se svakodnevno suočavaju sa velikim gužvama u saobraćaju.

Zahvaljujući napretku tehnologije i veštačkoj inteligenciji, stručnjaci navode da je ovde reč o vrhuncu revolucije urbanog vazduhoplovstva zahvaljujući kome će nebom iznad svetskih metropola taksi vozila uskoro leteti. Upravo u tom stilu urađen je i promotivni video, u kome žena pokušava da stigne i San Hozea u San Francisco, ali joj to zbog saobraćajnog kolapsa ne uspeva. Spas pronalazi u taksi letelici koje je za samo 18 minuta i 77 dolara prevozi na željenu lokaciju.

Međutim, da bi ova vizija prevoza budućnosti potrebno je da se prethodno unapredi i poboljša tehnologija akumulatora kao i da se promene i osavremene pravila bezbednosti vazdušnog saobraćaja. Personalne letelice već decenijama predstvaljaju san futurista. Činjenica da su kompanije Airbus i Uber počele da ulažu u razvoj te ideje, još uvek ne znači da će nam pored prozora uskoro proletati taksi. Airbusova verziju letelice biće predstvaljena sledeće nedelje na manifestaciji Air Show u Parizu.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track