(VIDEO) ASADOVO ORUŽJE  SUDNJEG DANA: Ovako Meteorit  sa lica zemlje briše džihadiste
Foto: Printscreen YouTube

UR -77

(VIDEO) ASADOVO ORUŽJE SUDNJEG DANA: Ovako Meteorit sa lica zemlje briše džihadiste

Planeta -

Sirijska armija u intenzivnim borbama protiv džihadističkih grupa i milicija upotrebljava najrazličitija oružja, ali efikasnu primenu u razbijanju jedinica Slobodne sirijske armije i Islamske države našlo je inženjersko vozilo UR -77 "Meteorit", koje služi za pravljenje prolaza u minskim poljima.

Dejstvo ovog sistema tokom ofanzive koju je sprovela Sirijska arapska armija krajem maja osvanulo je nedavno na društvenim mrežama. Na snimku se vide završne operacije za oslobođenje grada Kabouna, koji se nalazi na 6 km severoistočno od centra Damska u provinciji Jobar.

Tokom ofanzive, koja je trajala od februara do maja ove godine, osim dozera i tenkova T -72 korišćena su vozila UR- 77 "Meteorit", koja su bukvalno čistila uporišta džihadista.

Kako izgleda dejstvo UR -77 pogledajte ovde:

Prvi put ova vozila u borbama upotrebila je Republikanska garda predsednika Asada 2014. kao oružje sa kojim su odlučili da pokušaju da zaustave ofanzivu islamista. Sirijska armija ih koristi kao ofanzivno oružje. Kasnije, Sirija je od Rusije primila veliki broj ovih vozila.

foto: Printscreen YouTube

Čistač mina UR -77 napravljen je na šasiji samohodne haubice 2S1 Gvozdika. Vozilo je namenjeno za pravljenje prolaza u minskim poljima uz pomoć rakete koja je pričvršćena na kanap. Posle pada rakete slede detonacija i udarni talas, koji ima za cilj da uništi većinu mina. UR -77 čisti ispred sebe prostor dužine 300 i širine 20 metara.

Foto Printscreen Youtube

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

(KURIR TV) SILA 18 epizoda RUBEŽ-E: On je držao 6. flotu 100 km od obale Jugoslavije!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track