(VIDEO) STRAŠNE PROGNOZE NAUČNIKA: Asteroid će sigurno pogoditi Zemlju, evo koliko smo spremni za to!
Foto: Profimedia, Foto: Profimedia

PITANJE JE VREMENA

(VIDEO) STRAŠNE PROGNOZE NAUČNIKA: Asteroid će sigurno pogoditi Zemlju, evo koliko smo spremni za to!

Planeta -

Veliki asteroid pogodiće Zemlju 23. juna, tvrdilo se u videu koji je harao internetom pre dva meseca. Meta je trebalo da bude Portoriko, a autor je tvrdio da za sve znaju i vlasti koje namerno ćute o tome, kao i da će svetom harati haos uz milione mrtvih.

Najavljeni termin ovog udara asteroida je prošao i svi smo živi i zdravi, ali to ne znači da nemamo zbog čega da brinemo u budućnosti. Kako vreme prolazi, sve je veća verovatnoća da će asteroid udariti u Zemlju, tvrde stručnjaci.

Poslednji veliki udar meteora u Zemlju bio je pre četiri godine, kad je mali asteroid uletio u Zemljinu atmosferu nad središnjom Rusijom brzinom od oko 64.800 kilometara po času. Eksplodirao je iznad Čeljabinska, a povređeno je oko 1.200 ljudi.

Profesor Alan Ficsimons sa univerziteta u Belfastu kaže da znamo za otprilike 90 odsto asteroida koji bi mogli da pogode Zemlju, ali da bi ih moglo biti na milione koji bi mogli da se provuku i prouzrokuju prave katastrofe udarom u Zemlju.

"Asteroidi u blizini naše planete otkrivaju se svakodnevno i uglavnom su bezopasni. Iako smo dobri u pronalasku asteroida, to nam neće pomoći ako ne budemo spremni da delujemo", rekao je Ficsimons.

Naravno, sve budnim okom prati NASA, a dr Jozef Nut iz centra Godard Spejs istakao je kako je Zemlja relativno nepripremljena na udar asteroida. Iako su retki, opasni asteroidi i drugo svemirsko kamenje otprilike dolaze u razmacima od 50 do 60 miliona godina.

"Istorija bi se mogla da se ponovi, moramo biti oprezni. Ipak, mislim da je vreme na našoj strani, učinili smo ogroman napredak u našem naučnom istraživanju i imamo čudesnu tehnologiju na raspolaganju", zaključio je Ficsimons.

(Kurir.rs/ 24sata.hr)

Foto: Profimedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track