NAPAD NA BRITANSKI PARLAMENT: Hakeri skoro uspeli u svojoj nameri, Britanci u šoku
Foto: REUTERS/Kacper Pempel

opasno

NAPAD NA BRITANSKI PARLAMENT: Hakeri skoro uspeli u svojoj nameri, Britanci u šoku

Planeta -

Britanski parlament bio je meta hakerskog napada u komu su nepoznati napadači pokušali pristupiti stotinama elektroničkih adresa poslanika, pomoćnika i osoblja. Bezbedonosne službe onemogućile su pristup svima koji se nalaze izvan Vestminstera kako bi osigurale mrežu. "U Parlamentu je otkriven neovlašten pokušaj pristupa adresama korisnika", rekao je portparol parlamenta Independentu.

"Nastavljamo da istražujemo ovaj incident i preduzet ćemo sve potrebne mere kako bismo osigurali računarsku mrežu. Imamo sisteme kojima ćemo zaštiti računare osoblja i korisnika i osigurati naš sistem", kaže on.

Hakerski napad na računarskuu mrežu britanskog parlamenta dogodio se samo nekoliko dana nakon što su ruski hakeri pokušali da prodaju lozinke britanskih ministara, ambasadaora i policijskih službenika.

Dva ukradena popisa podataka sadržavala su podatke sa lozinkama oko hiljadu zastupnika i osoblja britanskog parlamenta, 7.000 zaposlenih policije i više od 1.000 službenika ministarstva spoljnih poslova. Veruje se kako su ove informacije ukradene sa mreža poput LinkedIn-a, Majspejsa i sličnih manjih stranica.

Kurir.rs/Index.hr

Foto: Profimedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja