(VIDEO) MISTERIJA OKO KIM DŽONG UNA KOJA NAJVIŠE BRINE SAD: A nema veze sa arsenalom Severne Koreje
Foto: reuters 20.6.2017

čudno

(VIDEO) MISTERIJA OKO KIM DŽONG UNA KOJA NAJVIŠE BRINE SAD: A nema veze sa arsenalom Severne Koreje

Planeta -

Kada je lider Severne Koreje Kim Džong Un marta prošle godine upozorio svoje građane da se spreme na moguću masovnu glad i ekonomske poteškoće, niko nije očekivao da će kupiti belu jahtu, skupa pića i opremu za skijalište, ocenjuju američki mediji.

Postavlja se pitanje na koji način Kim Džong Un nastavlja da živi svoj život luksuza, paradirajući u najnovijoj limuzini nemačkog proizvocjača Mercedes - Benca, uprkos međunarodnim sankcijama, navodi Si-en-en. Severna Koreja je, prema izveštaju Ujedinjenih nacija, 2012. godine kupila 645,8 miliona dolara luksuznih dobara. Da bi se ta brojka stavila u kontekst, potrebno je izbliza pogledati ekonomiju Severne Koreje.

Ukupan uvoz Severne Koreje 2015. godine iznosio je 3,47 milijardi dolara, ali ukoliko se Kina, najveći trgovinski partner Pjongjanga, izbaci iz jednačine ispada da je Severna Koreja potrošila više novca kupujući luksuzna dobra nego što je potrošila na nelegalan uvoz iz ostatka sveta, sudeći prema podacima UN.

Stručnjaci kažu da se kupovina obavlja iz lične "kasice prasice" Džong Una, koja se dopunjava nelegalnim aktivnostima Severne Koreje širom sveta. Sever je optužen za hakovanje banaka, prodaju oružja i droge, falsifikovanje novca, a čak i za trgovinu egzotičnim i ugroženim životinjama. Za takve aktivnosti, veruje se da su profiti u stotinama miliona dolara, navodi Si-en-en.

Uz pomoć tog novca, finansira se nuklearni i raketni program Severne Koreje, za koji ta država smatra da je neophodan kako bi se odupreo naporima SAD za promenom režima, kažu stručnjaci. Uprkos sankcijama, nuklearni program Severne Koreje napreduje munjevito i Pjongjang je uporno odolevao pokušajima SAD za denuklearizaciju, piše dodaje američka televizija.

Praktično je nemoguće precizno definisati koliku sumu novca Severna Koreja dobija od nelegalnih aktivnosti, ali je kongresni izveštaj 2008. godine procenio sumu na otprilike 500 miliona do milijardu dolara godišnjeg profita.

"Severna Koreja će prodati bilo šta bilo kome, sve dok plaćaju", rekao je na panelu sponzorisanim od Fondacije za odbranu demokratija bivši zamenik direktora Ministarstva finansija SAD Antoni Ruđero.

Povrh toga, severnokorejske diplomate širom sveta su optužene da koriste svoje diplomatske privilegije kako bi krijumčarili zlato i oružje, navodi Si-en-en.

UN kaže da je osoblje ambasada veoma korisno Severnoj Koreji, jer mogu da diplomatijom skriju nelegalne aktivnosti.

Kurir.rs/Tanjug

Foto: Reuters

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track