(VIDEO) BORDŽIJE SU MALA DECA ZA BONIFACIJA VIII: Bio je takav koljač, tiranin i preljubnik da ga zovu najgori papa ikad
Foto: Printscreen YouTube

OMRAŽEN

(VIDEO) BORDŽIJE SU MALA DECA ZA BONIFACIJA VIII: Bio je takav koljač, tiranin i preljubnik da ga zovu najgori papa ikad

Planeta -

Bonifacije VIII postao je papa pošto se s trona Svetog Petra povukao asketa Celestin V, a prva odluka mu je da utamniči svog skromnog prethodnika ni krivog ni dužnog.

foto: Printscreen YouTube

Rođen je kao Benedeto Čaetani i od rane mladosti je pokazivao diktatorske sklonosti. Bio je relativno talentovan crkveni advokat i član kurije pre nego što je proglašen kardinalom. Čvrsto je verovao da je papa iznad svih i čak je izdaozloglasnu bulu "Unam Sanctam", po kojoj sva civilna i crkvena vlast pripada isključivo njemu.

foto: Printscreen YouTube

Ali nije postao ozloglašen samo zato što je bio bezgranično bahat. Bonifacije se sukobljavao s velikim brojem italijanskih uglednika, a posebno s tradicionalnim neprijateljima svoje porodice, kao što je bila porodica Kolona.

Poslao je papinsku vojsku da osvoji nekoliko gradova koje je ta porodice držala. Među njima je bio i grad Palestrina, a Bonifacije je naredio da budu poklani baš svi stanovnici tog grada - ukupno 7.000 ljudi.

foto: Printscreen YouTube

Ne zna se da li je bio gori u javnom ili u privatnom životu. Nije mu bilo dovoljno da počini samo jedan smrtni greh, već je voleo više odjednom. Često se upuštao u seks utroje s udatom ženom i njenom ćerkom, pa bi tako u jednom cugu počinio tri greha - preljubu, incest i kršenje zaveta celibata.

foto: Wikipedia

Bonifacije je na kraju dobio šta je zaslužio. Preminuo je mesec dana pošto su ga neprijatelji oteli i mučili. Kolaju priče da je umro potpuno lud, da je sam izgrizao svoje ruke i do smrti lupao glavom o zid, ali to je mit. Sasvim slučajna ekshumacija njegovog groba u 17. veku otkrila je da je imao obe ruke.

foto: Wikipedia

Najgore glasine i priče počele su da kruže tek posle njegove smrti. Kralj Filip IV čak je tražio da se njegovo tijelo ekshumira i da se spali kao jeretik. Tu ideju odbacio je Bonifacijev naslednik, papa Klement V, a svedok sastanka na kom je Klement V odbacio kraljev predlog ispričao je da je Bonifacije bio i nevernik. Govorio je da je Bogorodica bila devica koliko i njegova majka i da je preljuba grešna kao što je grešno rukovanje.

foto: Wikipedia

Koliko je omiljen najbolje govori činjenica da ga je Dante smestio u osmi krug pakla i pre nego što je Bonifacije umro.

(Kurir.rs/Express.hr)

Foto: Wikipedia, Foto: Printscreen YouTube

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track