(VIDEO) IRCI DEBELO NAPLATILI PODRŠKU TEREZI MEJ: Britanija dobija vladu, a za to će morati da iskešira milijardu evra!
Foto: Printscreen mirror.co.uk

POSTIGNUT DOGOVOR

(VIDEO) IRCI DEBELO NAPLATILI PODRŠKU TEREZI MEJ: Britanija dobija vladu, a za to će morati da iskešira milijardu evra!

Planeta -

Britanska premijerka Tereza Mej postigla je danas u Londonu dogovor s Demokratskom unionističkom partijom (DUP) Severne Irske o podršci te stranke njenoj manjinskoj vladi pred glasanje o važnim zakonima u britanskom parlamentu.

"Dogovor je potpisan", potvrdio je portparol Dauning strita..

Za podršku vladi Tereze Mej, DUP želi opipljivu korist za Severnu Irsku, u vidu radnih mesta i investicija. Agencija AFP javlja da današnji sporazum predviđa milijardu funti (1,1 milijardu evra) dodatne isplate Severnoj Irskoj u naredne dve godine, radi "podsticanja privrede i investicija u novu infrastukturu, kao i zdravstva i prosvete", izjavila je predsednica DUP-a Arlin Foster.

Konzervativna partija Tereze Mej izgubila je apsolutnu većinu u Donjem domu britanskog parlamenta na izborima 8. juna i za ostanak na vlasti potrebna joj je podrška stranke DUP koja ima 10 poslanika.

Konzervativci i DUP zajedno imaju 327 poslanika, a za većinu je potrebno 326 od 650 poslaničkih mesta.

Predsednica DUP-a Arlin Foster rekla je ranije danas za Skaj njuz da će tačke sporazuma dve stranke biti "potpuno transparentne".

"Ponovo smo u Londonu i nadam se da ćemo biti u stanju da postignemo sporazum s Konzervativnom partijom. Kao što je i premijerka rekla, dogovor će biti javan. On će biti potpuno transparentan čim bude sklopljen", rekla je Foster pred sastanak sa Mej.

Za podršku vladi Tereze Mej, DUP želi opipljivu korist za Severnu Irsku, u vidu radnih mesta i investicija. Agencija AFP javlja da današnji sporazum predvidja milijardu funti (1,1 milijardu evra) dodatne isplate Severnoj Irskoj u naredne dve godine, radi "podsticanja privrede i investicija u novu infrastukturu, kao i zdravstva i prosvete", izjavila je Foster u Londonu.

(Kurir.rs/tanjug)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track