(VIDEO) VARVARI ID ZAPOČELI NOVI RAT: Prave novu Islamsku državu, čitav svet je ugrožen
Foto EPA, Foto: Foto EPA

RAt na filipinima

(VIDEO) VARVARI ID ZAPOČELI NOVI RAT: Prave novu Islamsku državu, čitav svet je ugrožen

Planeta -

U vojnu bolnicu na severu filipinskog ostrva Mindanao neprestano stižu ranjeni vojnici. Stradali su u krvavom napadu terorista, ispostave Islamske države

Poručnica Džona Dalaguit, glavna u vojnoj bolnici i iscrpljena od konstantnog priliva ranjenika, CNN-u je ukratko objasnila kako se najčešće tretiraju rane od metaka i granata, kao i teške frakture.

"Do sada smo primili 330 ranjenih, za samo dva dana ove krize", rekla je Dalaguit, koja priznaje da nikad nije videla težu situaciju.

Tako je već mesec dana, otkako su džihadisti povezani sa Islamskom državom navalili na grad Maravi, zatvorili glavne zgrade vlade i zapalili više crkava i škola. Filipinska vojska polako je vratila teritoriju u gradu, ali ostalo je još otprilike stotinu tvrdokornih džihadista u unutrašnjosti grada, koji opstaju uprkos vazdušnim napadima vlade, a koji grad pretvaraju u ruševinu.

Opsada, koja je itekako iznenadila vlast, odnela je brojne ljudske žrtve. Džihadisti su ubili najmanje 66 filipinskih vojnika i ranili stotine. Radi se o najvećem broju izginulih vih vojnika u novijoj filipinskoj istoriji. Vojna bolnica toliko je krcata da otprilike 30 vojnika koji nisu u kritičnom stanju leži na hodniku i posmatra dolazak novih krvavih i slomljenih saboraca.

Ranjenici kažu da su teroristi ID napredovali u organizaciji i da danas mudrije koriste urbane taktike borbe, koje su naučili u "kalifatu" na Bliskom istoku.

"Sada se koriste taktikama iz Iraka i Sirije", rekli su oni. Minareti džamija, koje su donedavno koristili imami kako bi vernike pozivali na molitvu, sada služe kao idealna gnezda za ID snajperiste. Na ostrvu se već neko vreme događaju ustanci islamista, dok na Mindanau, jedinom delu filipinskog arhipelaga sa prilično velikim brojem muslimana, ekstremističkih grupa ima još od sedamdesetih.

Isnilon Hapilon, vođa grupe Abu Sajaf na ostrvu Basilan, ekstremista u ranim 50-im, imenovan je emirom Jugoistočne Azije od strane Abu Bakr al-Bagdadija 2016. i otada se posvetio ujedinjavanju ekstremista regije.

Za nekoliko meseci okupio je pod crnom zastavom ID 14 grupa, tvrdi stručnjak za terorizam na institutu koji se bavi istraživanjem nasilja i terorizma Romel Banlaoi. Operacija Maravi, kaže stručnjak, prva je u kojoj su se te sile udružile kako bi se zajedno borile pod zastavom Islamske države.

"Mislim da još nismo videli ovakvu alijansu, savez koji je pokazao vojnu sposobnost da zauzme grad ili da sprovede operaciju kompleksnu poput ove koje gledamo na Filipinima", rekla je Sidni Džons, direktorka jednog analitičkog instituta za CNN.

Razlika leži u zavodljivoj ideologiji ID, koju su razne grupe prihvatile i za koju su spremne da se bore, u skladu sa idejom jedinstvene Islamske države koja će vladati svetom.

Kriza u Maraviju naterala je najmanje 350.000 ljudi da pobegnu iz grada i okolnih područja, praveći humanitarnu krizu sa kojom se filipinska vlada vrlo teško nosi.

(Kurir.rs/Net.hr)

Foto: EPA

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track