(VIDEO) NOVI BRITANSKI NOSAČ AVIONA ČEKA VATRENO KRŠTENJE: Tek porinut, a Rusi mu spremaju zasedu
Foto: AP 25.3.2017

igra živaca

(VIDEO) NOVI BRITANSKI NOSAČ AVIONA ČEKA VATRENO KRŠTENJE: Tek porinut, a Rusi mu spremaju zasedu

Planeta -

Najveći britanski brod, nosač aviona Kvin Elizabet isplovio je na prvu probnu plovidbu, a već ga čeka i ruska špijunska flota…

Ovo je prvi od nove klase nosača na kojim će britanska flota zasnivati svoju pomorsku moć. Dug je 280 metara, može da plovi brzinom od 25 čvorova, a toliko je širok da je imao svega 30-ak cm sa svake strane između trupa i dokova dok je isplovljavao iz matične luke – manevar izvlačenja je trajao satima. Ali čim izađe iz teritorijalnih voda u Severno more na šestonedeljnu probnu plovidbu, tamo će ga već čekati Rusi.

Britanski vojni izvori, predviđaju kako će ga u prvoj plovidbi pratiti ruske podmornice tipa ‘ajkula’ kao i izviđački avioni tipa Tu-214R, dok će u njeegovoj blizini ploviti izviđačko-špijunski brodovi klase ‘Višnja’ koji će pokušati da prikupe što više podataka o novom brodu.

Dok će avioni detaljno snimati nosač, brodovi klase Višnja su posebno opremljeni kako bi snimali elektronski potpis kao i radarski obris. Ali Rusima je najvažniji karakteristički akustični potpis, svojstveni zvuk koji proizvode njegovi motori i trup, kako bi kasnije mogli lako da ga prepoznaju.

"I mi bismo učinili isto ako bi Rusi porinuli novi brod. Stoga će nosač pratiti fregate ili razarači kako bi omeli ruske brodove u pokušaju prilaženja nosaču, dok će nosač iz vazduha pratiti lovci Jurofajteri i protivbrodski helikopteri", piše londonski Tajms.

Ova nova klasa britanskih nosača može da nositi 36 najsavremenijih F-35B lovaca, kao i četiri borbena helikoptera. Ipak, navjeća prednost nosača je njegova prilagodljivost – od moćnog nosača za borbena dejstva lako postaje baza humanitarne mislije ili plutajuća vojna baza.

Kurir.rs/Times

Foto: AP

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

(KURIR TV) SILA 19 EPIZODA: Ovo je Asadov razbijač terorista, smrt dolazi sa neba!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track